27.10.2019

Na Sajmu knjiga održana promocija dela iz edicije „Geopolitika“



Poslednji dan ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obeležen je promovisanjem novih izdanja Medija centra „Odbrana“.
 
Na promociji knjiga „Zemlja beznađa – Bosna i Bošnjaci između juče i sutra“ i „Bela Rus na koridoru velikih ratova“, iz edicije „Geopolitika“, o delima su govorili njihovi autori Dževad Galijašević i Srećko Đukić.
 
Prema rečima Galijaševića, njegovo delo govori o problemima jedne etničke zajednice koja jeste nacija „u smislu nacionalnih osećanja koja su kod Bošnjaka prilično definisana“, ali zapaža odsustvo nacionalne svesti budući da njeni osnovni elementi, počevši od njenog naziva – nikada nisu precizno organizovani.
 
- Bošnjaci su kroz istoriju lutali. Oni nikada nisu identifikovali svoju nacionalnu pripadnost. Bili su Srbi, Hrvati, ponekad neopredeljeni, čak i Muslimani, a danas su Bošnjaci. Nacija nije finalni proces, zaključak. Nacija je tok razvoja naroda jedne etničke zajednice koja se kroz istoriju razvija. Ona mora da izražava određeni identitet i pokazuje određene kulturološke obrasce, a to je ono što se kod nove „bošnjačke nacije“ tokom poslednjih 50 godina, tokom kojih su oni pet puta menjali svoje ime nikada nije definisalo – istakao je Dževad Galijašević, čija je knjiga prva od štampanih  u ediciji „Geopolitika“.
 
On je dodao da je Bosna kao „zemlja, teritorija, prostor pomenuta u delima Konstantina Porfirogenita“.
 
- Ali je pominjana isključivo, ono za šta imamo dokaze i imamo u knjigama, kao Bosona, kao mala zemlja u sastavu ranofeudalne srpske države pod knezom Časlavom – objasnio je Galijašević.
 
Drugu u nizu iz ove edicije potpisuje Srećko Đukić, nekadašnji ambasador Jugoslavije u Rusiji, a zatim i Srbije u Belorusiji, koji je istakao da je „Bela Rus na koridoru velikih ratova“ u stvari svedočanstvo sudbine jednog napaćenog naroda čija je istorija – istorija rata i stradanja.
 
- Svojim diplomatskim misijama uvek sam nastojao da zemlju u kojoj služim doživim od naroda do vrha politike, i od vrha politike do naroda. Belorusija je za mene bila naročito inspirativna, jer sam posmatrao svakodnevno promene koje se dešavaju u toj zemlji, koja je u geopolitičkom smislu, tokom moje službe, svakodnevno dobijala na svom značaju – poručio je Đukić, naglasivši da je u vreme njegove službe Belorusija bila strateška linija Varšavskog ugovora, ali da je istu sudbinu ključara istočnih vrata na koja je Zapad oružjem oduvek kucao imala i vekovima ranije.