27.10.2019

Svečana akademija „Uvek u stroju“



Povodom 100 godina od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije u Svečanoj sali Doma Vojske održana je Svečana akademija „Uvek u stroju“ kojoj su prisustvovali ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivica Dačić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, boračkih organizacija i brojni članovi Udruženja RVMI Srbije i Beograda.

Pozdravljajući u ime Vlade Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića prisutne članove Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida ministar spoljnih poslova  Ivica Dačić je naglasio da Srbija nije uvek znala na pravi način da se oduži svojim herojima, svojim invalidima, onima koji su u svim bitkama za slobodu bili prvi u jurišu.

- Kada prođe rat, zaboravimo na one koji su u jurišima bili prvi, a kad je trebalo primati priznanja bili su poslednji. Naši heroji i invalidi iz Prvog svetskog rata jedva su preživljavali u godinama mira. Sramota je što se nismo mnogo bolje odnosili ni prema onima koji su stradali u Drugom svetskom ratu, pa i u ratovima devedesetih godina i iz vremena NATO agresije. Poslednjih godina situacija se menja, o čemu svedoče i promene zakona i propisa koji regulišu tu materiju. Ratnici iz Balkanskih ratova više nisu s nama, kao ni heroji iz Velikog rata, Mnogi heroji, mnogi borci iz Drugog svetskog rata takođe više nisu među živima, ali sećanje na njih mora da živi večno. To je naš dug, dug koji osećamo zbog svega što su žrtvovali za našu slobodu i našu Srbiju. Slika kojom pokazujemo kako se odnosimo prema našim herojima, jeste slika kojom pokazujemo koliko poštujemo nas, našu državu, našu Srbiju, rekao je pored ostalog ministar Ivica Dačić.

O naporima Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida u borbi za zaštitu prava svojih članova, poboljšanje njihovog socijalnog i materijalnog statusa i humaniji odnos prema invalidima govorio je predsednik Udruženja RVMI Srbije Siniša Drašković, koji je istakao da su danas među članovima Udruženja najbrojniji invalidi iz sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije devedesetih godina:

- Od 2006. godine naše Udruženje, koje danas ima oko devet hiljada članova, punopravni je član Međunarodne federacije veterana, a za rezultate postignute u neprekidnoj borbi za poboljšanje položaja naših članova odlikovani smo Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom 1994. godine, a 2016. godine Ministarstvo odbrane odlikovalo nas je Vojnom spomen medaljom za doprinos sistemu odbrane. Poslednje tri godine Udruženje aktivno učestvuje u radnoj grupi za izradu nacrta „boračkog zakona“.

Zbog izuzetnog doprinosa radu Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida tokom poslednjih godina, povodom stogodišnjice postojanja, Plaketu Udruženja dobili su ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Plaketu i pohvalnice za nesebičan i požrtvovan dugogodišnji rad u matičnoj organizaciji dobili su i najzaslužniji članovi Udruženja RMVI.

Svečanu akademiju i obeležavanje velikog jubileja Udruženja uveličali su članovi UA Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izvođenjem spleta tradicionalnih koračnica i marševa iz Prvog i Drugog svetskog rata.            
 
photoFOTO GALERIJA