28.10.2019

Pola veka uspešnog rada Ansambla „Renesans“



Zvuci srenjevekovne muzike u izvođenju Ansambla „Renesans“, koji je večeras u Domu Vojske Srbije obeležio 50 godina postojanja i uspešnog rada, oživeli su muzičku baštinu ove istorijske epohe .

Uz podršku mešovitog hora Ministarstva odbrane pod dirigentskom palicom Katarine Božić publika je imala priliku da čuje između ostalog i kompozicije:  Anonymus, XII vek: „Souvent souspireˮ Anonymus, XVI vek: „Quand je bois du vin clairetˮ J. S. Besarde (1567–1625):  „Ma belle si ton ameˮB. Tromboncino (oko 1470–1535): „A la gueraˮ T. Hume (početak XVII veka): „Tobaco is like loveˮ V. Calestani (početak XVII veka): „Damigella tutta bellaˮ Cantiga de Santa Maria, XIII vek: „Como podenˮ i mnoge druge iz perioda renesanse i baroka.

Pre pola veka osnivači ansambla, Miomir Ristić, Dragan Mlađenović i Ljubomir Dimitrijević, u želji da ožive muzičku baštinu srednjeg veka, na kopijama originalnih instrumenata iz tog vremena, doneli su na muzičku scenu tadašnje Jugoslavije jednu novu orijentaciju u sviranju i pevanju.

- Uvek smo želeli da sviramo tu muziku. To je bio magnet koji nas je privlačio, a razumevanje i podrška publike  omogućila nam je da opstajemo. Kao prokletstvo vukla nas je želja da se sve lepo produži, kao i strah da muzika koju stvaramo ne nestane. Život nam diktira mnoge stvari, ali izvan svega postoji nešto mnogo važnije, a to je muzika - rekao je Ljubomir Dimitrijević, srce i duša ansambla, dodajući da su oduvek pokušavali da povuku paralelu između evropskih renesansnih tonova i naše narodne muzike iz tok perioda, naglašavajući dodirne tačke koje su vrlo slične.

-To samo pokazuje da smo mi u srednjem veku imali taj život vlastele kao i svi evropski dvorovi. Bilo je i kod nas svirača i takvih instrumenata- priča Dimitrijević.

Odgovornost i entuzijazam od prvih dana do danas ostale su tajna uspeha i osnovne poluge i pokretačka snaga svih koji su uključeni u ansambl. Prvi put, celovečernjim koncertom,  predstavili su se publici naredne godine po osnivanju, 14. januara 1970, u Galeriji fresaka u Beogradu.

-Nas petoro izgledali smo tada potpuno drugačije i ne biste nas prepoznali. Sada nas je dvanaestoro, a kroz sve te godine sa nama je povremeno ili periodično sarađivalo još oko 150 muzičara i pevača, koji su sada rasuti svuda po svetu- rekao je pred prepunom salom Ljubomir Dimitrijević.

On je naglasio i da će „Renesans“ cele godine obeležavati jubilej besplatnim koncertima.
 
 
 
 
 
photoFOTO GALERIJA