02.11.2019

Promocija knjige "63. trenutak večnosti"



Večeras je u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije održana promocija knjige „63. trenutak večnosti“ čiji je autor Momčilo Minić iz legendarne 63. padobranske brigade. Na početku događaja minutom ćutanja odata je pošta poginulim borcima.

Voditelj događaja bio je Ljutomir Rudić, književnik iz Loznice. On je istakao da je knjiga „63. trenutak večnosti“ ugledala svetlost dana 2013. godine i do sada je imala samo jednu promociju u Nišu. Prema njegovim rečima, autor ove knjige i dobitnik nagrade "Bronzani vitez", u međuvremenu je konkurisao za nagradu "Zlatni vitez", jednu od najprestižnijih nagrada u Ruskoj Federaciji u oblasti književnosti. Među dobitnicima ove nagrade su i Emir Kusturica, Miloš Biković i Ljiljana Habjanović Đurović.
 
Na promociji su govorili Mile Karanović, pukovnik u penziji, Slavoljub Vladisavljević, predsednik Svesrpskog saveza „Bojevo bratstvo“, Vidoje Kovačević, potpukovnik u penziji i ratni načelnik štaba 63. padobranske brigade, Vesna Jovanović Klinger iz kulturnog udruženja „Fokus“ i autor knjige Momčilo Minić.

Slavoljub Vladisavljević je istakao da je za pisanje ove knjige bila potrebna hrabrost autora, kao i da je njen poseban značaj u tome što čuva istinu o svemu što se događalo na Kosovu i Metohiji te ratne 1999. godine. Autoru knjige uručio je medalju Bojevog bratstva Srbije, „Kosmajsku zvezdu“, za doprinos očuvanju Kosova i Metohije u oviru Srbije.

I večeras smo, na zadovoljstvo prisutnih, imali priliku da čujemo ”Vilu sa Košara”.

Autor knjige Momčilo Minić, istakao je da je nastojao da zabeleži jedinstvenu padobransku i veteransku priču. Knjiga je prevedena na ruski jezik u organizaciji Centra rusko-srpskog dijaloga, kako bi istina o Košarama bila dostupna i izvan granica naše zemlje, i kako se herojski podvizi junaka sa Košara ne bi zaboravili.

Knjiga će biti predstavljena i u Univerzitetskoj biblioteci u Nišu, a predviđena je i promocija u Slovačkoj.
 
photoFOTO GALERIJA