05.11.2019

Režirana tragedija generala Novaka Đukića



Na promociji knjige „Tuzlanska kapija - režirana tragedija“ autora Ilije Brankovića, u Svečanoj sali Doma Vojske, moglo se čuti da to delo "na argumentovan, nedvosmilen i činjenicama potkrepljen način", pobija presudu Suda Bosne i Hercegovine koji je, za tragičan događaj na Tuzlanskom trgu kapija od 25. maja 1995. godine, kada je navodno od minobacačke granate kalibra 130 milimetara, poginula 71 osoba, a ranjeno više od 180 ljudi, osudio komandanta Vojske Republike Srpske generala Novaka Đukića, najpre na 25, a zatim na 20 godina zatovora.

            O knjizi su govorili recenzenti general - potpukovnik Petar Škrbić i general -major Vidosav Kovačević, advokat Milorad Konstantinović i autor knjige Ilija Branković. Svi oni potvrdili su teze iznete u knjizi, po kojima tog dana na mestu pomenutom u optužnici nije eksplodirala minobacačka granata, već se radi o terorističkom aktu i eksploziji podmetnutog eksploziva, aktiviranog daljinskim upravljačem. Takva tvrdnja u knjizi je, istakli su govornici, dokazana naučnim činjenicama o prirodi eksplozije, ranama povređenih osoba i mestu na kojima su nađena tela poginulih.

            O "nelogičnostima samog sudskog procesa" govorio je predstavnik advokatskog tima, koji je istakao da Sud BiH ni danas, 24 godine posle bezumnog čina u kome su stradali civili na jednom od tuzlanskih trgova, ne pristaje na obnovu procesa, ne uvažava argumente više domaćih i stranih nezavisnih veštaka i eksperata i ne dovodi u sumnju, po svemu lažno i nedokazano mišljenje veštaka tužilaštva Berka Zečevića.   

            Tim za odbranu generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića i ovom promocijom knjige „Tuzlanska kapija - režirana tragedija“  generala u penziji Ilije Brankovića, želi da na još jedan način animira javnost u Republici Srbiji, ali i u Srbiji, kako bi nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, najzad, dočekao pravdu. To je važno tim pre, moglo se čuti na promociji - jer rezultati svih ekspertskih timova, prezentovani u knjizi, potvrđuju da je proces protiv Novaka Đukića politički motivisan i dirigovan, kako bi prikrio stvarne činjenice o modelu po kojem su počinjeni mnogi zločini u Bosni i Hercegovini tokom rata, od Markala, Ulice Vase Miskina i drugih, kada su za pogibiju, uglavnom muslimanskog življa, bez argumenata i činjenica, okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske. 
 
photoFOTO GALERIJA