06.11.2019

Okrugli sto „Položaj i problemi srpskog naroda u Crnoj Gori“



Okrugli sto na temu „Položaj i problemi srpskog naroda u Crnoj Gori“ u organizaciji Evroazijskog bezbedonosnog foruma, održan  je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Okrugli sto je otvorio i uvodnu reč dao direktor Evroazijskog bezbedonosnog foruma, penzionisani general-major prof. dr Mitar Kovač koji je tom prilikom istakao, da je cilj održavanja tribine skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju Srbi u Crnoj Gori, a o kojima se nedovoljno govori.

U diskusiji su učestvovali i protojerej Jovan Plamenac, predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske, Goran Kiković, istoričar i potpredsednik Skupštine opštine Berane, prof. dr Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda, dr Aleksandar Raković viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, prof. dr Dejan Mirović sa Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice

Pored  odgovora na konkretna pitanja o izazovima sa kojima se suočavaju Srbi u Crnoj  Gori, panelisti su govorili o marginalizaciji srpskog naroda, o njihovim pravima, i aktuelnom stanju Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. U završnom delu diskusije akcenat je stavljen na odnos Republike Srbije prema Srbima u Crnoj Gori kao i na istorijske korene i kontinuitet razaranja srpstva u Crnoj Gori.