19.11.2019

Promovisana knjiga „Srpski geopolitički obrazac“



Promocija knjige „Srpski geopolitički obrazac“ autora prof. dr Milomira Stepića, u izdanju izdavačke kuće „Catena mundi”, održana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Na promociji su govorili recenzenti akademik Časlav Ocić i prof. dr Nenad Kecmanović, general-potpukovnik u penziji Radovan Radinović, Nikola Marinković izvršni urednik u   izdavačkoj kući „Catena mundi“  i autor knjige.

U knjizi „Srpski geopolitički obrazac“ autor je obrađivao geopolitičke teme od zasnivanja geopolitike kao nauke i srpske geopolitičke škole do krupnih svetsko istorijskih problema nadnacionalnih integracija. U nizu naučnih priloga obradio je i položaj Balkana i Srbije u evropskim i evroazijskim geopolitičkim vektorima, a posebnu pažnju posvetio je i osmišljavanju i ulozi islamskog sveta kao posebnog geopolitičkog pola.

Prema rečima Nikole Marinkovića, knjige profesora Stepića predstavljaju važan doprinos društvenoj nauci, a ova knjiga predstavlja dopunu opštem korpusu znanja koje bi svako trebalo da zna.

-Profesor Stepić je hteo da pokaže na koji način se zakonitosti geopolitike kroz istoriju mogu primeniti na naš položaj ovde na Balkanu, ne samo u ovom trenutku nego i u budućnosti, i to na način koji bi pokazao izvrsnu vrstu konstante - rekao je Martinović, dodajući da se profesor Stepić pri pisanju knjige rukovodio proverenim geopolitičkim teorijama.

Govoreći o knjizi, njen recenzent akademik Časlav Ocić, istakao je da je ona kao i svako dosadašnje autorovo naučno delo, kvalitativni iskorak u razvoju srpske geopolitičke i ukupne društvene nauke. On je naveo da je poruka knjige ta da geopolitički način mišljenja i delovanja ima prvorazredni značaj, dodajući da je za velike sile on pitanje globalne nadmoći, dok je za malobrojne narode razmeštene na maloj, a atraktivnoj lokaciji, pitanje opstanka.

Profesor dr Milomir Stepić kao istaknuti srpski geopolitičar predaje po pozivu na Fakultetu političkih nauka, Ekonomskom fakultetu, Vojnoj akademiji i Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova. Bavi se teorijskom geopolitikom, geopolitikom Balkana i geopolitikom srpskih zemalja. U njegovom bogatom istraživačkom i autorskom radu, izdvajaju se monografije „Srpsko pitanje- geopolitičko pitanje“, „Kosovo i Metohija: postmoderni geopolitički eksperiment“ i kapitalno delo „Geopolitika- ideje, teorije, koncepcije“.
 
 
photoFOTO GALERIJA