22.11.2019

Otvorena izložba „Svetorodna loza Nemanjića“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba slika Milice Ajduković pod nazivom „Svetorodna loza Nemanjića” na kojoj su  predstavljeni portreti svih srpskih vladara dinastije Nemanjića, od rodonačelnika Stefana Nemanje do poslednjeg Nemanjića Jovana Uroša Paleologa, kao i portreti značajnih ličnosti od 1168. do 1520. godine.

 - Postoji li bolji način da se u mislima preselimo u slavne dane srpske istorije i dostojno se pripremimo za prizore koji nas očekuju pred ovim platnima, od divnih zvukova i neprolaznih reči koje odoleše vekovima, kako bi nas u svim danima svetskog zbivanja podsećali ko smo. Reč je o neponovljivom susretu s Nemanjićima, koji nam, vođena snažnim emocijama, priređuje autorka. Sa onim Nemanjićima čiji arhetipski tragovi svetle u svakom od nas. S najmoćnijom vladarskom porodicom na Balkanu, koja je vladala duže od dva veka, zidajući crkve i manastire kao svoje zadužbine, u nasleđe nam ostavila srpsku srednjovekovnu istoriju kao i originalnu umetnost neprocenjive vrednosti – rekla je potpukovnik Biljana Pašić, načelnik Odeljenja za organizaciju događaja Medija centra „Odbrana“.

Autorka koja je je inspiraciju za slike našla u liku i delu despota Stefana Lazarevića, viteza, filozofa i  pesnika, od savremenika nazvanog Novi Ptolomej, zahvalila se saradnicima i domaćinima.

O radu Mile Ajduković i postavci u Maloj galeriji govorio je Dušan Milovanović, istoričar umetnosti, teoretičar, kritičar i publicista.

-Milica je prikazala ovo zlatno vreme, ali ne zlato vešastveno, ne zlato kao hemijski element, ne zlato kao merilo vrednosti ili statusni simbol, nego zlato kao podloga za predstavljanje svetosti i tu treba tražiti premisu o svetorodnoj lozi Nemanjića. Milica je jedna u svetu tih ljudi koji skidaju koprenu sa zaboravljene istorije, izgubljene istorije koje nema u čitankama naše dece. O nama se priča kao da smo narod koji je ovde zalutao i tumaramo ovim Balkanom već vekovima, što je sasvim netačno. Mi smo čuvari i gospodari prostora. Mi smo naslednici prve civilizacije na ovim prostorima i Nemanjići su to tako i posmatrali - rekao je Dušan Milovanović, opisujući i iznoseći podatke o istoriji pre vladavine Nemanjića.

- Milica kao da je bila na tim dvorovima, kao da je bila u tim ambijentima. Ona kao da je imala fizički kontakt sa tim atmosferama i tim ljudima. Njeni svetitelji, njeni gospodari, kraljevi, carevi, princeze, carice majke, sijaju nekim sjajem koji je apsolutno autentičan i kakav pre toga nismo imali- naveo je Milovanović dokazujući skoro verodostojnost slika.

Izložbu prati ilustrovana monografija „Svetorodna loza Nemanjića”, a svečanost otvaranja dopunjena je tekstovima i muzičkom podlogom ansambla „Renesans”. Ljubomir Dimitrijević, muzički pedagog i koncertni umetnik, izveo je na kravljem rogu muzičku numeru iz Negotinske krajine „Putnička melodija, noću”, a Gojko Baletić, dramski umetnik Narodnog pozorišta u Beogradu, besedu „Zaveštanja Stefana Nemanje”.

Izložba „Svetorodna loza Nemanjića“ slikarke Milice Ajduković,  otvorena je do 9. decembra 2019. godine.
 
photoFOTO GALERIJA