25.11.2019

Promocija knjige „Nebojša – podmornica nepokora”



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, danas je održana promocija knjige „Nebojša – podmornica nepokora” kontraadmirala u penziji Boška Antića u izdanju Udruženja „Podmorničar“.

Kroz pet poglavlja knjige autor sistematično, metodološki precizno, jasno i dokumentima utemeljeno predočava čitaocu prvih 30 godina istorije jugoslovenskog podmorničarstva, opisujući vojno-političku situaciju u Kraljevini Jugoslaviji i spoljne uticaje na nju.

Prisutne je kroz promociju vodio i dao uvodnu reč pukovnik u penziji Slobodan Živanić, o knjizi su govorili njeni recenzenti kapetan bojnog broda u penziji Milisav Mijović i kapetan bojnog broda u penziji Milan Jovanović kao i general-potpukovnik u penziji dr Radovan Tomanović i autor.

Prema rečima Slobodana Živanovića, knjiga Boška Antića iz prošlosti i zaborava otrže priču o podmornici „Nebojša“, na krajnje dokumentovan način i jednostavim stilom koji je prijemčiv za čitalačku javnost. Kako je istakao, autor u knjizi prikazuje životni put poručnika fregate Ivana Miškovića koji je ujedno i glavni izvor dokumentacije o podmornici „Nebojša“ i njenim putešestvijama, a sama priča o sudbini podmornice i ljudi koji su sačinjavali njenu posadu je zanimljiva i poučna te može poslužiti kao nadahnuće mlađim generacijama.

Govoreći o autoru recenzent kapetan bojnog broda u penziji Milan Jovanović rekao je da je u mornaričkim krugovima poznat kao neumorni „tragač“ za dokumentima koji objašnjavaju događaje i etape razvoja Ratne mornarice.

-Početni korak u njegovoj karijeri oficira Ratne mornarice uticao je na Boška, tako da se u ozbiljnim godinama odlučio da napiše nešto o početku podmorničarstva na ovim prostorima. Boško je izabrao podmornicu „Nebojša“ da kroz njenu sudbinu, opiše razmišljanja, u vrhu države o značaju za jedan narod izlaska na more- naveo je recenzent
U svom izlaganju o knjizi kapetan bojnog broda u penziji Milisav Mijović, ističe da brojnost interesantnih i  važnih istorijskih događaja nije navela autora da zapostavi opisivanje i praćenje sudbine kako je rekao, vrhunski obrazovanog i višestruko stručno osposobljenog oficira Ivana Miškovića. On je istakao, sudbina Ivana Miškovića, kao pre svega patriote a potom i oficira ne bi bila toliko literalno i istorijski interesantna da je ličila na druge kolege podmorničare, a autor je uspeo da sve to između redova i u redovima, saopšti i prikaže dovoljno jasno i slikovito, kako za podmorničare i istoričare tako i za ljubitelje kvalitetne beletristike.
 
photoFOTO GALERIJA