26.11.2019

Promocija udžbenika „Logistika u sistemu odbrane“



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je promovisano novo izdanje Medija centra „Odbrana“, udžbenik „Logistika u sistemu odbrane“ pukovnika u penziji profesora dr Marka Andrejića i pukovnika docenta dr Marjana Milenkova.

Reč je o kapitalnom delu iz oblasti logistike koje obuhvata više različitih oblasti i namenjeno je budućim oficirima, sa različitim tipovima karijere. Autori su razmatrali teorijsku i materijalnu osnovu logistike, njeno sistemsko određenje i funkcionalne oblasti, planiranje logistike odbrane i logističku podršku u pripremi i u toku upotrebe vojske.  Pred čitaocima je sadržaj koji olakšava i kreativno i receptivno izučavanje složene logističke problematike. Pored potpisanih autora u udžbenik je ugrađen i rad nekadašnjih članova i saradnika katedre logistike Vojne akademije, bivših slušalaca Generalštabnog i Komandno-štabnog usavšavanja kao brojnih kolega autora.

Prisutne je kroz promociju vodila urednica knjige mr Snežana Đokić, a osim autora pukovnika u penziji profesora dr Marka Andrejića govorili su i recenzenti knjige akademik profesor emeritus dr Branislav Jakić,  profesor dr Dragutin Jovanović  i general major u penziji vanredni profesor dr Danko Jovanović, kao i bivši načelnik Uprave za logistiku brigadni general u penziji GŠVS Željko Ninković.

Govoreći o knjizi u kojoj se pojavljuje kao recenzent akademik profesor emeritus dr Branislav Jakić  ističe da delo predstavlja ozbiljnu literaturu za izučavanje logistike odbrane. Kako je naveo knjiga je respektabilno delo iz dva dela obima od 1416 stranica, kao i 30 tema sa velikim brojem slika i tabela i  kako je naveo,  kao takva vrlo korisna za treći nivo studija usavršavanja na Univerzitetu odbrane i za delatnike na visokim pozicijama u sistemu odbrane.

On je podvukao da je posebna vrednost  udžbenika ta što se autor potrudio da zadrži tehnički pristup nauci i što se poziva na veliki broj istorijskih izvora sa područja logistike.

Prema rečima profesora dr Dragutina Jovanovića autori su hrabro ušli u problematiku obrade jedne vrlo široke materije i pored toga što su svesni činjenice da je logistika predmet interesovanja brojnih struka i naučnih disciplina a ipak nedovoljno istražena.

- Vrlo su umešno sistematizovali i za potrebe ovog dela koristili brojna savremena naučno stručna dostignuća, kako iz oblasti civilne logistike tako i iz oblasti specifične logistike kao što je logistika odbrane - istakao je profesor dr Jovanović pohvalivši delo i dodajući da su autori primenili originalan pristup stručnom i metodičkom oblikovanju građe iz specifične oblasti pritom zadovoljavajući sve metodičke, vaspitne i obrazovne kriterijume.
photoFOTO GALERIJA