28.11.2019

Promocija monografije „Pridvorica – simbol ustaških zločina NDH”



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, danas je predstavljena monografija „Pridvorica – simbol ustaških zločina NDH” autora profesora dr Mitra Kovača, profesora dr Spasoja Mučibabića, Petka Raševića i Ranka Gojkovića.

Knjiga, čiji je izdavač Evroazijski bezbednosni forum, je rezultat višegodišnjeg rada autora na istraživanju zločina u Pridvornici, koji se dogodio za vreme Drugog svetskog rata. Monografija pruža opis počinjenog zločina u selu Pridvorica i Gatačkom kraju, kao i geografske, istorijske, kulturološke, religijske, socijalne, vojne i druge okolnosti i prilike koje su prethodile tim dešavanjima, posledice tih dešavanja, te odnos posleratnih vlasti prema nemilom događaju.

Na promociji su osim autora govorili i recenzenti istoričari profesor dr Miloje Pršić i dr Dragan Petrović.

Recenzent knjige dr Dragan Petrović osvrnuo se na značaj monografije i istakao da je ona pre svega istorijskog karaktera, dodajući da je specifičnost knjige to što su autori prvi koji su prikupili arhivsku građu i gotovo po imenima popisali i dali precizne podatke o žrtvama zločina. Prema njegovim rečima, kvalitet monografije ogleda se u tome što su se autori usudili  da analiziraju i diferencijaciju ustanika. On je pohvalio publikaciju rekavši da je nezaobilazna u radovima drugih istoričara koji će se baviti ovom temom.

Govoreći o sadržaju knjige. jedan od njenih recenzenata profesor dr Miloje Pršić rekao je da on metodološki koncipiran tako da privlači pažnju. Kako je naveo, knjiga je obogaćena sa 40 fotografija, faksimilima originalnih dokumenata i sadrži korisne podatke o broju stradalog stanovništva u Hercegovini.

Prema rečima jednog od autora monografije Petka Raševića, jedan od motiva za istraživanje i pisanje knjige je da istina o zločinu u Pridvorici dođe do javnosti kao i da se oda počast  svima koji su stradali a sve za nauk narednim generacijama, kako se takvi zločini više nikada ne bi ponovili.

Sav prihod od prodaje monografije biće prilog za izgradnju Spomen obeležja Pridvorica.
 
photoFOTO GALERIJA