02.12.2019

Promovisana knjiga „Trebnik samosvesti“



Knjiga „Trebnik samosvesti“, Božidara M. Roganovića, predstavljena je večeras u Atrijumu Doma Vojske Srbije.

O toj studiji o srpskom epu i narodnoj književnosti, kao izvoru srpske samobitnosti i potrebi povratka korenima, osim autora,  govorili su recenzent admiral Boško Antić i, u ime izdavačke kuće „Kairos“, Rajko Kosijer.

Govoreći o svom delu, za koje su ga, kako je istakao, nadahnuli junačko vekovno vojevanje "naše mučeničke otadžbine", etički kodeks narodne epike, ali i njegova odana porodica, autor je istakao da je mnogo "prljavih i otrovnih naplavina koje treba ukloniti sa mučeničkog bića našeg naroda".

- Dugo smo bili zavedeni, napušteni i na kraju zagađeni, stoga su otrežnjenje i temeljna duhovna katarza - obaveza svih nas. U tom presudnom poduhvatu, gusle će najviše učiniti, uz nadahnut i predani rad čestitih znalaca i rodoljuba, rekao je Roganović i dodao da su se govor gusala i poruke naše narodne epike - vekovima slivale u sveti "trebnik samosvesti".

Vrsni govornik je u nadahnutom obraćanju istakao da su deseterac i gusle hrabrili naše pretke da se postave na "sredokraći između uzvišenog i nakaznog".

- Gusle su čuvale i krepile veru i neiscrpnu stvaralačku snagu neimara i slobodara, one su oblikovale optimiste u paklu svirepog ropstva i bile neuhvatljivi neprijatelji za svakog silnika, rekao je autor, koji je na pragu desete decenije života, i podsetio da su gusle roditelj našeg čojstva i junaštva, a da su posebno delotvorne u razvijanju viteških vrlina junački nadahnutog podmlatka.

Autor je svoju besedu završio konstatacijom da bez sloge nema spoznaje da smo od istog korena, i poručio da svako od nas, u svojoj duši, u svetlonosnom blagoslovu naše narodne književnosti, oblikuje svoj "trebnik samosvesti", kao istočnik pobede uzvišenog nad nakaznim.

Recenzent knjige „Trebnik samosvesti“, admiral u penziji Boško Antić, govoreći o autoru, rekao je da je reč o iskusnom profesoru i proverenom govorniku izvornim narodnim jezikom.

- Autor, manirom dobrog poznavaoca svog naroda, i svog rodnog kraja, čitaocu oživljava ulogu naše narodne književnosti u očuvanju vere i slobode, kroz dugi niz robovanja - rekao je Antić koji se osvrnuo na pojmove trebnik i samosvest, istakavši da delo treba da bude uputstvo ili podsetnik onima koji obrazuju i vaspitavaju nove naraštaje našeg naroda.

 On je u svojoj recenziji istakao da je u tekst utkano mnogo ljubavi i da je od početka vidljivo da reči izlaze iz duše.
 
- O našoj narodnoj književnosti, kojoj nema premca u svetu, i guslama, samo se i može tako pisati. Rukopis je prepun ljubavi prema narodnom stvaralaštvu, koje je za ljude iz krajeva odakle potiče autor, razlog za okupljanje porodice, simbol vere i slobode, rekao je recenzent i dodao da je reč o izvoru nadahnuća za mlađe naraštaje i podsećanju za starije.

O knjizi Božidara Roganovića "Trebnik samosvesti", govorio je i predstavnik Izdavačke kuće "Kairos" Rajko Kosijer, a autora, svog bivšeg profesora 12. klase Vojne gimnazije, uz podsećanje na uspomene iz tog vremena, pozdravio je i direktor Medija centra "Odbrana", pukovnik Stevica Karapandžin.

U umetničkom delu programa nastupili su guslar Milomir Trebješanin, devojčica Milica Konjović, koja je govorila „Pesmu o Srbiji“ i ansambl "Ogrlica od bisera", KUD-a Abrašević.
photoFOTO GALERIJA