03.12.2019

Promocija knjige „Oficir sa pet dosijea- Život Dimitrija Cvetkovića“



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana promocija knjige „Oficir sa pet dosijea - Život Dimitrija Cvetkovića“  generala u penziji i bivšeg direktora Vojno bezbednosne agencije, Svetka Kovača.

Knjiga je posvećena oficiru Dimitriju Cvetkoviću, čiji je profesionalni put pratilo i sumnjičilo pet službi bezbednosti i svaka vodila dosije o njegovoj delatnosti. Delo je pokušaj da se na svetlo dana, iz požutelih arhivskih listova, iznese dugo skrivana od očiju javnosti istina o jednom  životu, stara skoro ceo jedan vek.

Na promociji su osim autora govorili urednik izdavačke delatnosti Medija centra “Odbrana“ književnik Miroslav Toholj i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije profesor dr Mile Bjelajac, a svoje utiske o delu kroz dirljivo obraćanje preneo je i sin Dimitrija Cvetkovića, Zoran Cvetković. Odlomke iz knjige čitao je glumac Tihomir Stanić.

Prema rečima Miroslava Toholja istražni postupak je osnovna stilska karakteristika ove knjige.

-Kada uslede nedokumentarni pasaži, čitalac ne može da zna da li je te pasaže indukovala arhivska građa ili se autor koristio slobodnom interpretacijom istorijskih činjenica. Cvetkovićeva razmišljanja i druge sitne pojedinosti kojima se obezbeđuje kontinuitet biografskog toka i homogenost pripovedanja, smešteni između čvrstih fakata, ti pasaži deluju kao čista dokumentarna građa naveo je Toholj, dodajući da autor na taj način rekonstruiše istorijske datosti i upotpunjuje prazninu životne priče jedne istorijske ličnosti.

Kako je istakao recenzent knjige, profesor dr Mile Bjelajac ova biografija ispričana je na neuobičajan način i po strukturi i po stilu, a u njoj autor vodi čitaoce od jednog do drugog dosijea koji je nastajao o junaku ove priče. Kako je naveo,  tih pet dosijea od strane pet različitih službi u različitim vremenima su priča za sebe, a knjiga je dragocen doprinos istoriji vojske Kraljevine Jugoslavije, narodne armije i posebno istoriji drugog Svetskog rata na prostoru Srbije.

Govoreći o knjizi autor je istakao da je u prikupljanju građe za knjigu koristio razne arhive, a od posebnog značaja bila mu je privatna arhivska građa iz porodične arhive Cvetković i posebno pisma, fotografije, podaci i građa koju mu je stavio na uvid sin glavnog junaka Dimitrija Cvetkovića, Zoran Cvetković.

- Kada sam pisao knjigu „Vojna služba bezbednosti u Srbiji“ tražio sam najstariji dosije na uvid, da bih video kako izgleda i da bih ga opisao. Kada su  ga doneli video sam da je tom dosijeu bilo raznih dokumenata iz raznih državi i službi. Dok sam to listao rekao sam sebi - pa ovaj čovek ima pet dosijea - poručio je Kovač ističući da knjiga predstavlja zapis o mnogim oficirima koji su doživeli sličnu sudbinu.
photoFOTO GALERIJA