04.12.2019

Otvorena izložba - Arhitekta Vladimir Nikolić (1857-1922)



Izložba Muzeja grada Novog Sada Arhitekta Vladimir Nikolić (1857–1922) otvorena je danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Reč je o čoveku koji je ostavio dubok trag u arhitektonskom nasleđu Sremskih Karlovaca i Vojvodine. Na otvaranju izložbe u ime Medija centra „Odbrana” prisutnima se obratila potpukovnik Biljana Pašić, o izložbi su govorili i dr Gordana Petković, autor izložbe i muzejski savetnik,  Milana Vučković unuka arhitekte Vladimira Nikolića i akademik Branislav Mitrović, koji je izložbu i otvorio.
 
Potpukovnik Biljana Pašić je istakla da će zahvaljujući saradnji sa Muzejom grada Novog Sada nakon sremskokarlovačke i novosadske publike, postavku moći da pogleda i beogradska.

„Ako bismo imali zadatak da arhitektu predstavimo u jednoj rečenici, onda bismo svakako citirali Milana Kašanina koji je rekao: Vladimir Nikolić je nesumnjivo arhitekta od vrednosti: bio je to čovek lepog znanja, od mere i ukusa, koji je umeo da izabere i da rasporedi, i koji zbog toga, na svaki način, ide u najbolje arhitekte koji su kod nas gradili u klasičnom stilu, rekla je potpukovnik Pašić.
 
Govoreći o nastanku izložbe dr Gordana Petković je istakla da izložbe ne bi bilo da se jednog dana 2012. godine nije javila gospođa Milana Vučković, sa željom da pokloni Muzeju dedine fotografije, dokumenta, arhitektonske planove, umetnička dela, nameštaj i lične predmete, koje je posle smrti arhitekte Nikolića, 1922. godine, počela da sakuplja njegova sestra Milana. 
 
O delu Vladimir Nikolića prisutne je upoznao akademik Branislav Mitrović. On je rekao da je Nikolić značajan srpski arhitekta velikog i respektabilnog opusa, ali pomalo zaboravljen u našoj sredini. Pobrojao je i predstavio njegova najznačajnija dela, od kojih se posebno izdvaja Patrijaršijski dvor u Sremskim Karlovcima iz 1896. godine, čiji je projekat Nikolić izradio na poziv patrijarha Georgija Brankovića.

– Ova izložba, kao i prethodna monografija i izložbe koje su se desile jesu dobra podloga da se mnoga pitanja iz biografije ovog značajno arhitekte iz naše prošlosti problematizuju, razjasne i da se njegova uloga u istoriji srpske arhitekture pozicionira na pravo mesto  – istakao je akademik Mitrović.
 
Prisutnima se obratila i unuka arhitekte i izrazila zadovoljstvo što se ostvario njen san, a i san njenog oca da se ovako nešto veličanstveno desi  u Beogradu.
 
Izložba Arhitekta Vladimir Nikolić (1857–1922) prvi put je postavljena u Patrijaršiji u Sremskim Karlovcima 2015, potom u Novom Sadu, a 2016. i u njegovoj  rodnoj Senti.
 
photoFOTO GALERIJA