10.12.2019

Promocija knjige „Uspomene iz Sibira“



U Atrijumu  Doma Vojske Srbije danas je  održana promocija knjige „Uspomene iz Sibira“ poslednjeg srpskog diplomate u Carskoj Rusiji, Jovana Milankovića.

Ove autobiografske beleške predstavljaju originalno svedočenje  o jednom od epohalnih događaja koji su promenili svetsku istoriju, o građanskom ratu i revoluciji u Rusiji 1918. godine i vojnicima iz Austro- ugarskih provincija koji su se zatekli na prostoru Rusije u to vreme.

Uspomene Jovana Milankovića, u godini kada se obeležava sto godina od revolucije u Rusiji, predstavljene su u ponovljenom izdanju izdavačke kuće „Pešić i sinovi“.

Na promociji su govorili dr Darko Tanasković, profesor i diplomata Vesna Pešić u ime izdavača, Vera Milanković profesor Fakulteta muzičke umetnosti i unuka Jovana Milankovića.

Govoreći o značaju knjige,  Vesna Pešić je istakla da Jovan Milanković govori o ličnom dožiljaju kao neposredni svedok događanja koja su promenili svetsku istoriju. Kako je navela ovo je prva beogradska promocija, dok je prethodna održana pre godinu dana u rodnoj kući Milutina Milankovića i Dalju.

- Jovan Milanković je pisao svoj neposredni utisak o stvarima koje su se dešavale u to vreme, tako da sam smatrala da je važno da imamo dokumentaciju događaja i viđenja sa druge strane, a ne samo onu stranu istorije koja nam je do sada bila prezentovana - istakla je Vesna Pešić, dodajući  da je jedna od glavnih prednosti  knjige i to što je  puna  živopisnih detalja o brojnim gradovima u kojima je Jovan Milanković boravio kao i detalja o ljudima sa kojima se susretao.

Vera Milanković, unuka Jovana Milankovića, istakla je da se knjiga prvi put pojavila 1926. godine, a ono što ju je podstaklo da se ona ponovo nađe u štampi jeste vreme kada se prekaje istorija.  Jedini tačni podaci su memoarska proza, a subjektivna istorija  predstavlja jedini trag u postojanju.

-Ono što pamtimo jesu istorijski događaji iz romana,jer su nas dirnuli emocionalno. Smatram da je vrlo važno da srpske građanske porodice imaju u svojim redovima nekoga ko će se usuditi da napiše svoja sećanja, jer je to dragoceno štivo, ako ništa drugo onda barem za potomke svoje porodice - rekla je Vera Milanković.

U umetničkom delu programa nastupio je gudački kvartet ansambla "Stanislav Binički".
photoFOTO GALERIJA