18.01.2020

Održano stručno vođenje kroz izložbu „Srpsko slikarstvo 20. veka"



 Danas je u punoj Galeriji Doma Vojske Srbije održano treće po redu autorko vođenje kroz izložbu „Srpsko slikarstvo 20. veka (1950–2000) – izbor iz privatnih zbirki” istoričara umetnosti Nikole Kusovca.
 
Autor se za ovu postavku opredelio za više od 50 umetnika koji su obeležili likovnu scenu druge polovine 20. veka, a takođe je ovom prilikom predstavio i svoju knjigu „Srpsko slikarstvo XX veka“.

- Sve su ovo biseri, mala remek - dela. Izdvojio bih Lubardinu „Simfoniju orijenta" jer se ona sada prvi put izlaže, ali i kapitalno delo Miće Popovića „Ne, hvala", koje preporučujem svima. Tu je, naravno, i Milo Milunović. Ono što čini jezgro izložbe su radovi Ace Tomaševića, Lazara Vozarevića, Lazara Vujaklije, Petra Omčikusa ... Dakle, jezgro postavke čini grupa umetnika koja je najviše dala Evropi. Ne oni koji su uzimali i imitirali, mene zanimaju umetnici koji nude svoje vrednosti. Ono što nije stalo na izložbu našlo se u monografiji koja pokriva i prvu polovinu 20. veka  – istakao je Nikola Kusovac na današnjem vođenju.
 
Izložbu „Srpsko slikarstvo 20. veka (1950–2000) – izbor iz privatnih zbirki”, koju su organizovali Fondacija „Plavo” i Medija centar „Odbrana”, možete pogledati do 1.februara, do kada su planirana još dva autorska vođenja, 25. januara i 1. februara sa početkom u 12.00 časova.