23.01.2020

Svečani prijem za saradnike i penzionere Medija centra „Odbrana”



Okupljanjem saradnika i penzionera u Domu Vojske Srbije danas je obeležen Dan Medija centra „Odbrana“.  Na današnji dan 1879. godine izašao je prvi broj glasila srpske vojske – list „Ratnik”, čiju tradiciju nastavlja renomirani magazin Ministarstva odbrane.
 
O radu u protekloj godini i planovima za budućnost govorio je pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, ustanove Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.
 
On je izrazio uverenje da su pripadnici Medija centra „Odbrana“, onim što su uradili u prethodnom periodu, ostali dostojni poverenja osnivača časopisa „Ratnik”, začetnika vojne pisane reči i neimara Ratničkog doma.
 
Podsećajući na najvažnije rezultate u realizaciji zadataka u oblasti novinsko-informativne i izdavačke delatnosti, kao i organizaciji kulturnih događaja, pukovnik Karapandžin je istakao da je 2019. godinu obeležilo pojavljivanje koncepcijski i dizajnerski izmenjenog magazina Odbrana”, koji od aprila 2019. godine izlazi kao mesečnik.
 
- Osim što donosi bitne teme iz života i rada pripadnika sistema odbrane, prati i sve aktuelne društvene fenomene, istoriju, kulturu i ostale važne segmente stvarnosti. Autori tekstova su, osim novinara „Odbrane”, poznate ličnosti, univerzitetski profesori, saradnici referentnih instituta i renomirani novinari, što ovo izdanje čini kredibilnim izvorom informacija istako je direktor Medija centra „Odbrana“, i dodao da je, kao rezultat takvih nastojanja, „Odbrana”  čitana više nego ranije, što ilustruje i povećana prodaja na kioscima.
 
 Pukovnik Karapandžin je kazao da je značajna pažnja posvećena publicistici.
 – Objavili smo 58 naslova, a posebno bih izdvojio nova izdanja iz edicije Ratnik, koja ne donosi samo nepoznate detalje iz vremena herojstva i patriotizma, već je i snažna brana reviziji istorije, i značajno doprinosi nastojanjima da se vrednosti koje su nam ostavili ratnici ugrade u identitet savremene Vojske Srbije, rekao je on i dodao da su posebna izdanja iz edicija – istorija i monografije, po opštoj oceni, veoma uspešno predstavljena na 64. Međunarodnom sajmu knjiga, gde je, za multimedijalno izdanje „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu, u Prvom svetskom ratu”, koje je objavljeno u saradnji sa Vojnim arhivom, Medija centar „Odbrana“ nagrađen specijalnim priznanjem.
 
Karapandžin je podsetio da je u godini za nama, u Domu Vojske Srbije organizovano  280 događaja, koje je posetilo 130 hiljada posetilaca, a da su naročito bile posećene izložbe, kojih je održano 20,  
i sve su privukle pažnju kulturne javnosti.
 
Direktor Medija centra „Odbrana istakao je da je iza nas još jedna godina u kojoj su činili sve da odgovore misiji koja im je poverena, i da su uvereni uvereni da su, uz nepovoljnu kadrovsku popunjenost i posvećen rad svih zaposlenih – uspeli u svojim nastojanjima.
 
- I dalje ćemo istrajavati u nameri da u najboljem svetlu predstavimo sistem odbrane i starati se o ugledu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Na današnjoj svečanosti pročitane su naredbe o stimulativnim merama i uručene nagrade pripadnicima Medija centra „Odbrana” a dodeljene su i zahvalnice  ustanovama i pojedincima sa kojima  je MC „Odbrana” uspešno sarađivao u godini za nama.
 
Zahvalnice Medija centra „Odbrana“ uručene su Vojno filmskom centru „Zastava film”, Vojnoj štampariji, Umetničkom ansamblu MO „Stanislav Binički”, Restoranu VU „Dedinje”, Logističkom bataljonu Garde i „Politici“ AD, Beograd.
 
Na spisku nagrađenih saradnika su potpukovnik dr Ivan Mijatović, Olivera Skoko, Ivana Arađan, dr Gordana Petković, Nikola Kusovac, major Žarko Jevtić, zastavnik Jovica  Micković, Milosav Popadić, potpukovnik dr Dalibor Denda, pukovnik dr Miljan Milkić, dr Aleksandra Životić, pukovnik Brana Turković, potpukovnik Ilija Đokić i Nikola Dražović.
 
 
photoFOTO GALERIJA