29.01.2020

Predstavljen roman „Puste gore pitome doline“



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije održana je promocija knjige „Puste gore pitome doline“ autora Radovana Kecojevića, oficira bivše Jugoslovenske narodne armije. Prisutnima su se osim  autora obratili recenzenti knjige prof. Ljubomir Ćorilić i akademik Matija Bećković.

Radovan Kecojević je ukazao na glavne događaje iz svoga života i vremena u kome su se događali a o kojima u svom romanu piše. Od odrastanja u rodnom selu Boričje u Pivi, gde se rodio 1936. godine, preko prerane smrti majke 1943. godine, rušenja sela i ognjišta  u Drugom svetskom ratu, zatim boravka sa hiljadama  siročadi iz Jugoslavije u Bugarskoj, preseljavanja u Vojvodinu u okviru čuvene kolonizacije, pa kasnijeg školovanja u vojnim školama, službovanja u vojsci, ženidbe, rođenja dece.

– Roman „Puste gore pitome doline“ jeste autobiografski roman Radovana Kecojevića. On nosi izraženu autobiografsku crtu i crtu porodičnog ispovednog kazivanja. Nosi i crtu istorijskog romana a po svim književnim uzusima je zreo roman sa jasnom strukturom. Upravo toga nedostaje našim romanima u poslednje vreme. Oni su počeli da se strukturno deformišu i umesto da se poboljšavaju, degradiraju se – ocenio je prof. Ljubomir Ćorilić, jedan od recenzenata Kecojevićevog romana.        

On je istakao i lepotu jezika kojim se autor služi, a reč je o vukovskoj matrici, ponekad ukrašenoj arhaičnim barokno – kitnjastim rečnikom.

Akademik Matija Bećković je ukazao da je naša literatura dugo bila apstraktna, sa puno fantazije, daleko od živog jezika, pa se čitalačka publika uželela stvarnog i istinitog. Sa ovim romanom je to dobila.   

– Radovan se knjigom odužio životu. Život je poverio hartiji. Nikoga nije zaboravio, ništa nije izmislio, sve je nazvao pravim imenom. Kada se jedan život poveri hartiji, on postaje novi život a knjiga dobija onoliko sadržaja koliko ima doživljaja čitalaca – istakao je Bećković i dodao da je prvo pravilo svedočenja da se pisac ne oslanja na šaputanja drugih, nego na ono što je sam doživeo.  

Radovan Kecojević je to uspeo i njegov roman predstavlja važno svedočanstvo, ne samo o njegovom životu nego i o jednom burnom vremenu.
 
photoFOTO GALERIJA