01.02.2020

Izložba „Dijanina deca“ otvorena u Subotici



Izložba "Dijanina deca", koja je u maju prošle godine, prvi put predstavljena publici u beogradskom Domu Vojske Srbije, a nastala je kao plod  saradnje Ministarstva odbrane i Radio-televizije Srbije, večeras je svečano otvorena u subotičkoj Velikoj većnici Gradske kuće.

Autorka postavke, koja obuhvata fotografije i dnevničke beleške Dijane Budisavljević, preko kojih posetioci imaju priliku da saznaju kako je ta humanitarka spasavala decu iz Jasenovačkog logora, je novinarka Radio televizije Srbije, Slađana Zarić. 
 
Izložba je organizovana na inicijativu Zavičajnog udruženja Dalmacija, kako bi - moglo se čuti na otvaranju - odali počast i duboku zahvalnost zaboravljenoj heroini. 
 
Nakon prigodnog programa, prisutne je u ime organizatora pozdravio Milorad S Kuraica, koji je podsetio da je izložba posvećena Austrijanki Dijani Obekser Budisavljević, ali i svoj nevino stradaloj deci u logoru smrti Jasenovcu.
 
- Zaborav je strašniji od smrti. Dijani smo večiti dužnici. I oni, kojima je spasila živote, i mi koji  sa zakašnjenjem saznajemo za njeno delo,  rekao je Kuraica, koji je  posebno zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Srbije na saradnji oko realizacije projekta.
 
Izložbu je otvorio živi svedok stradanja ljudi u ustaškim logorima smrti u Drugom Svetskom ratu, Milan Počuča, a tom prilikom su pročitani i njegovi stihovi posvećeni rodnom stradalom selu Divoslu. 
 
Nakon zvaničnog otvaranja prisutni u Gradskoj većnici pogledali su i  dokumentarni film "Dijanina deca", autorke Slađane Zarić. 
 
Zavičajno udruženje „Dalmacija“ uručilo je zahvalnicu Ministarstvu odbrane za uspešnu saradnju na realizaciji i organizaciji izložbe „Dijanina deca“ u Subotici, a priznanje je primila direktor Medija centra "Odbrana" potpukovnik Biljana Pašić.
 
Izložba, čija je autor arhitekta Ivan Mangov, posvećena je najvećoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata. Zahvaljujući Dijani Budisavljević, od sigurne smrti spaseno je više od 7.500 srpskih dečaka i devojčica iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
 
 
photoFOTO GALERIJA