11.02.2020

Promocija knjige „Vožd Karađorđe u Drugom srbskom ustanku “



U Atrijumu Doma Vojske Srbije, danas je u organizaciji Saveza udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine predstavljena knjiga „Vožd Karađorđe u Drugom srbskom ustanku“ pukovnika u penziji Novice Stevanovića. 

Na promociji su pored autora govorili i predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, pukovnik u penziji Ljubomir Marković, pukovnik u penziji profesor dr Miloje Pršić, i profesor Petar Trajković.

Prisutne je ispred Saveza udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine pozdravio predsednik, pukovnik u penziji Ljubomir Marković koji je preporučio knjigu svim ljubiteljima istorije i vojne knjige, ističući da je autor uspeo da prikupi autentične podatke i opiše časnu i poštenu borbu koju je vodio Karađorđe. On je prisutne upoznao sa sadržajem knjige ističući da posebnu vrednost ovog dela čine prilozi koji se nalaze u njoj i  koji sadrže značajne i precizne podatke iz perioda srpskih ustanaka koji do sada nisu bili poznati javnosti.

On je ispred Saveza udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine uručio Zahvalnicu autoru Novici Stevanoviću.

Prema rečima profesora dr Miloja Pršića knjiga se oslanja na izvornu literaturu iz 19.  i 20. veka i u njoj je opisan život kako Srbije iz perioda ustanaka tako i aktuelna politička situacija kao i nadmudrivanje i pregovori između Miloša Obrenovića i Turaka. Kako je istakao, autor je u delu sistematizovao i opisao kompletan ustanički period.

Profesor Petar Trajković pohvalio je autora i preporučio knjigu svim ljubiteljima pisane reči i istakao je da knjiga obuhvata period prve polovine 19. veka kao i period druge polovine 19. veka, kada Srbija prvi put dobija nezavisnost.

Knjiga „Vožd Karađorđe u Drugom srbskom ustanku “ objavljena je u izdanju izdavačke kuće „Hrišćanska misao“ iz Beograda.