14.02.2020

Otvorena izložba slika „Visitor“



U Maloj galeriji Doma Vojske otvorena je izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Visitor“, koja se već osam godina održava u selu Brezojevica, u podnožju planine Visitor u Crnoj Gori. Izložene slike, deo su bogate kolekcije Predraga Bulatovića, osnivača ove kolonije.

Obraćajući se prisutnima Jelena Knežević, viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije je podsetila da je i prethodna, pre nekoliko dana završena izložba u Domu Vojske, pod nazivom „Srpsko slikarstvo druge polovine 20. veka“, bila takođe iz privatnih kolekcija.
 
Izložbom iz kolekcije Predraga Bulatovića, nastavljamo u istom duhu. Bulatović u svom rodnom mestu, godinama na likovnim kolonijama okuplja umetnike različitih generacija i iz različitih područja. Njegova kolekcija broji oko 150 dela a na zidovima naše galerije nalazi se njih tridesetak – rekla je Jelena Knežević i dodala da među izloženim slikama ima i pejzaža i portreta i slika koje svrstavamo u apstraktne.

Ona je ukazala i na još jednu činjenicu koja povezuje način rada Predraga Bulatovića i Galerije Doma Vojske Srbije, a ona se ogleda u tome, što je deo umetničke zbirke Galerije, koja broji više od 1500 dela, nastao upravo na nekadašnjim umetničkim vojnim kolonijama.

Predrag Bulatović je istakao da je oduvek bio ponosan na Visitor a sada je Visitor ponosan na njega.

– Večeras Visitor nije iznad nas, već je oko nas. Hvala mu što je na koloniji okupio više od 35 slikara, koji svaki na svoj način misli bojom – rekao je on.

Otvarajući izložbu, Nenad Stanković, akademski slikar i profesor na univerzitetu je ukazao da je Predrag Bulatović svojom upornošću nekoliko puta namamio njega i druge slikare u svoje selo Brezojevice u Crnu Goru.

–  Ta njegova ljubav prema rodnom kraju, zapravo je napravila  podvig. On se  veoma dobro setio toga da pozove umetnike u svoj kraj, da svojim krajem inspiriše umetnike iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Fasciniran sam tim predelima i to je za nas slikare koji preko cele godine sedimo u ateljeu, lepa doza opuštanja i inspiracije.

Izložba će biti otvorena do 7. marta a na njoj, između ostalih, mogu da se vide slike Nedeljka Gvozdenovića,  Vladana Terzića, Radoslava Miloševića Atosa, Moma Macanovića Naoda Zorića, Ljubomira Popadića, Radeta Raška Vujačića.
 
photoFOTO GALERIJA