18.02.2020

Predstavljena knjiga „Putnikova škola ratne veštine“



U Domu Vojske Srbije javnosti je predstavljena knjiga profesora dr Aleksandra Životića „Putnikova škola ratne veštine – Glavni đeneralštab Vojske Kraljevine Srbije 1903 – 1914.“
 
Veliki broj zaljubljenika u istoriju i memoarsko štivo imao je priliku da u obimnom novom istoriografskom delu profesora Životića, objavljenom prošle godine u izdanju „Medija centra Odbrana“, sazna nešto više o ključnom periodu u razvoju i modernizaciji srpske vojske između dve prelomne, granične godine i dva atentata na vladarske ličnosti dve susedne zemlje s preovlađujućim geostrateškim položajem na Balkanu. Te 1903. godine u Beogradu je, u Majskom prevratu, ubijen kralj Srbije, dok je 1914. godine, u centru okupirane Bosne i Hercegovine ubijen austrougarski prestolonaslednik. Između te dve godine, ta dva „kamena međaša“ srpske istorije početkom turbulentnog 20. veka, srpska vojska je reorganizovana, opremljena modernim naoružanjem i „snabdevena“ savremenim teorijama o budućem, neizbežnom ratu.
 
U delu „Putnikova škola ratne veštine – Glavni đeneralštab Vojske Kraljevine Srbije 1903 – 1914.“ autor je dao više od 50 biografija i fotografija kasnije vodećih vojnih ličnosti srpske vojske, proslavljenih komandanata u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Značajan prostor posvetio je predistoriji ključnih organizacionih i formacijskih promena u samom đeneralštabu, započetih 1903. i nastavljenih dve godine kasnije. Kada su, neposredno pred Balkanske ratove, te promene i modernizacija srpske vojske završene, Srbija je bila spremna za surove ratne sukobe koji će uslediti. Srpska vojska bila je spremna za buduće veličanstvene pobede, organizaciono, teorijski i praktično, u čemu je veliku zaslugu imao upravo prvi strateg srpske vojske tada pedesetšestogodišnji general Radomir Putnik.
 
Nakon Majskog prevrata 1903 godine, tokom naredne decenije, Radomir Putnik presudno je uticao na pravce razvoja srpskog generalštaba i njegovo organizaciono i kadrovsko jačanje. Pod njegovim vođstvom i prema njegovim zamislima sastavljani su novi ratni planovi, izvršene izmene u organizaciji i formaciji vojske, uvedeno je novo savremeno naoružanje, izgrađena je moderna železnička i putna mreža koja se u ratovima koji su usledili efikasno koristila za potrebe odbrane zemlje.        
 
O svemu tome i mnogo čemu drugom što će čitaoci pronaći u knjizi „Putnikova škola ratne veštine – Glavni đeneralštab Vojske Kraljevine Srbije 1903 – 1914.“ govorili su recenzenti akademik prof. dr Ljubodrag Dimić i potpukovnik dr Dalibor Denda, urednik izdanja Mirjana Sandić i autor dr Aleksandar Životić.
 
photoFOTO GALERIJA