19.02.2020

Promocija monografije „Asimetrične forme ugrožavanja bezbednosti na primeru Jugoistočne Evrope”



U Atrijumu Doma Vojske Srbije, danas je promovisano monografija „Asimetrične forme ugrožavanja bezbednosti na primeru Jugoistočne Evrope”, u izdanju Medija centra „Odbrana“.

Monografija je rezultat projekta „Identifikovanje savremenih asimetričnih formi ugrožavanja bezbednosti”, koji je ostvaren u Institutu za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane u periodu od 2015. do 2017. godine. Sadržaj ove monografije čine rezultati do kojih se prilikom istraživanja došlo, kao i zaključci koji su na tim saznanjima zasnovani.

Na stranicama monografije analiziraju se dominantne asimetrične forme ugrožavanja savremene bezbednosti kao i uzroci njihovog nastanka koji se ogledaju u unutrašnjim i globalnim procesima, osnovne karakteristike i njihovi nosioci. Države sa prostora Jugoistočne Evrope se sve intenzivnije suočavaju sa novim netradicionalnim izazovima, rizicima i pretnjama koje se javljaju kao posledica svetske ekonomske krize, porasta socijalne nejednakosti, slabljenja uloge nacionalne države i drugih neobnovljivih resursa što čini sadržaj ove monografije.

O svemu ovome na promociji su govorili profesor dr Stanislav Stojanović, rukovodilac projekta i autor, potpukovnik dr Milovan Subotić, naučni saradnik i autor, profesor dr Neđo Danilović, recenzent izdanja i profesor dr Zoran Dragišić, redovni profesor Fakulteta bezbednosti. Prisutne je kroz promociju vodila urednica knjige mr Snežana Đokić.

Ispred Instituta za strategijska istraživanja obratila se direktorka dr Jovanka Šaranović koja je istakla da je ova monografija kruna višegodišnjeg rada na projektu koji je 2016. godine na sednici Saveta za naučno istraživačku delatnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije proglašen za projekat od velikog značaja za sistem odbrane.
Govoreći o sadržaju ove monografije jedan od autora profesor dr Stanislav Stojanović istakao je da su u fokusu ovog istaživanja bili pojmovi terorizma, ekstremizama,  ilegalnih migracija, energetske bezbednosti i organizovanog kriminala.

Potpukovnik dr Milovan Subotić naglasio je ekstremizam u Srbiji razvijeniji od terorizma.
-Ko su ekstremisti, kako se oni udružuju, koji su ekstremizmi najeksponiraniji na prostoru Jugoistočne Evrope i na koji način ona odgovara na ovaj oblik političkog nasilja su neka od glavnih pitanja na koja smo želeli da odgovorimo na stranicama ove knjige - rekao je poptpukovnik Subotić, dodajući da se ekstremizam danas može podeliti u tri grupacije i to na religijski, etnonacionalistički i hibridni.

Prema rečima jednog od recenzenata ovog dela dr Neđa Danilovića ova monografija prestavlja kolektivni, duhovni i intelektualni napor petorice istraživača Instituta za strategijska istraživanja koji je klasifikovan u sedam celina ukupnog obima 446 stranica.

-Naučna saznanja saopštena u rukopisu ove monografije će uneti novu svetlost i dodatnu inventivnost u traganju za objektivnom naučnom istinom o dominantnim formama i sadržajima savremenih asimetričnih izazova, rizika i pretnji koji će dominantno ugoržavati bezbednost kako nacionalnih država, tako i čitavih regiona i globalne međunarodne zajednice u budućnosti, istakao je recenzent ovog dela.
 
 
photoFOTO GALERIJA