26.02.2020

Predstavljena knjiga „Usputnice“



U Domu Vojske javnosti je predstavljena knjiga „Usputnice” Miće Živojinovića, pukovnika u penziji, pisca, publiciste i novinara koji je, svojim dosadašnjim radom, od zaborava sačuvao mnoge zanimljive pojave i događaje iz ne tako davne i ne uvek srećne i svetle prošlosti. U organizaciji Saveza udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, knjiga je, pred nekoliko desetina zaljubljenika u lepu književnost i esejistiku, promovisana baš na dan oslobođenja Kuršumlije u Topliočkom ustanku 1917. godine.

U vidu eseja, pripovetki, aforizama ili humoreski, autor u knjizi „Usputnice” posmatra, opisuje i ocenjuje karaktere, ponašanje i sudbine ljudi koji krase ove surove balkanske prostore, učestvujući na različite načine u mnogim dramatičnim događajima u našem i ranijim vremenima. Čuvajući od zaborava uspomene koje svedoče o bivstvovanju i istoriji jednog naroda, Živojinović svedoči i o sudbinama pojedinaca, ali i naroda na ovim prostorima. Naroda koji su, jedni pored drugih i jedni s drugima, živeli i žive ponekad u slozi, a nekad i u sukobima, podnoseći sudbinu hrabro, bolno, a često i uz dozu finog humora.

Na promociji su govorili predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine pukovnik u penziji Ljubomir Marković, recenzent Vitomir Teofilović i autor, a tekstove iz nekoliko, od gotovo tri stotine, svojevrsnih dužih i kraćih aforizama, čitao je glumac Boško Puletić.
photoFOTO GALERIJA