27.02.2020

Predstavljena knjiga „ Priča o Sakijet Sidi Jusefu“



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije predstavljena je knjiga „ Priča o Sakijet Sidi Jusefu“ autora Miloja Popovića Kavaje.

Knjiga je, kako je istakao Marko Jelić, urednik knjige, objavljena prošle godine, povodom 60 godina od kada su mladi akcijaši iz celog sveta otišli u tunisko pogranično mesto Sakijet Sidi Jusefu da pomognu obnavljanje škole koju su godinu dana ranije srušili francuski bombarderi. Među mladim akcijašima bilo je i petoro Jugoslovena, a jedan od njih je i autor knjige Miloje Popović Kavaja.

Ambasador Republike Tunis u Srbiji,  gospodin Sejfalah Redžeb istakao je da knjiga Miloja Popovića Kavaje, studenta, pisca, novinara koji se pridružio međunarodnim dobrovoljcima, svedoči o večnoj empatiji srpskog prema tuniskom narodu.

– Tunis je bio žrtva francuskog napada na pogranično selo, koje je bilo utočište ratnim veteranima,  što je izazvalo osudu celog sveta. Veze između naše dve zemlje od tada se nastavljaju a Jugoslavija je među prvim zemljama koja je priznala nezavisnost Tunisa – rekao je on.

Latifa Trai, otpravnik poslova ambasade Alžira u Beogradu, navela je da su u napadu na pomenuto pogranično mesto, februara 1958. godine poginule na desetine ljudi i da je ovaj napad ujedinio u bolu Alžir i Tunis. Prema njenim rečima dve zemlje su i danas povezane zajedničkom sudbinom a posebno zbog brige oko granice.

Izdavanje knjige pomogla je Karić fondacija a Dragomir Karić, predsednik Udruženja srpsko-tunižanskog prijateljstva i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Tunisom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije je naveo da ova knjiga na izvanredan načih odslikava prijateljstvo Srbije i Tunisa započeto pedesetih godina prošlog veka. Podsetio je takođe i da je u prvom svetskom ratu Tunis primio 52.000 iznurenih srpskih vojnika koji su prešli Albaniju , kako bi se oporavili i pripremili za nove bitke.

Autor knjige Miloje Popović Kavaja, ukazao je da smo prijatelje sa severa Afrike ranije bili malo zaboravili a oni su nam i kada su sami bili u krizi bili prijatelji.

– Usred alžirskog rata smo se uputili da gradimo školu, koju su francuski bombarderi srušili. Bilo je mladih iz celog sveta, od Kine do Latinske Amerike, rekao je on i dodao da je od petoro Jugoslovena , koji su sa njim otišli sada živ samo on.

Knjiga obiluje i velikim brojem fotografija, među kojima su i one iz perioda bombardovanja mesta i izgradnje srušene škole, kada je stradalo i 11 đaka koji su se nalazili u školi.
 
photoFOTO GALERIJA