24.06.2020

Promocija knjige o ratnom putu 5. raketnog diviziona



U Domu Vojske Srbije predstavljena je knjiga „U zoni uništenja – ratni put 5. raketnog diviziona” pukovnika u penziji Zorana Đorđevića, zamenika komandanta te jedinice u vreme NATO agresije na našu zemlju.

Pred velikim brojem negdašnjih i sadašnjih pripadnika 5. raketnog diviziona i drugih jedinica 250. raketne brigade PVO za PVD Vojske Srbije, o knjizi su govorili recenzenti Dragan Stanković i Đorđe Pražić, autor i urednica izdanja Mirjana Sandić.

Komandant 2. borbene posluge 5. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO, tada potpukovnik, Zoran Đorđević je, na osnovu brojnih dokumenata iz tog vremena, svojih ratnih beležaka i sećanja saboraca, u četiri poglavlja opisao borbena iskustva jedinice stečena tokom NATO agresije 1999. godine. Rame uz rame, u skučenom kabinskom prostoru, starešine i vojnici imali su samo jedan zadatak –   da odbrane vazdušni prostor prestonice.  

Predstavljajući na živopisan i do kraja autentičan način,  vatrena dejstva jednog od osam raketnih diviziona 250. raketne brigade PVO za PVD, uslove u kojima su izvršavani, rad posluge, odluke rukovaoca gađanja, autor istovremeno, veoma iskreno opisuje i probleme i dileme sa kojima su se suočavali pojedinci i posluga. Sećanje autora na ratne dane i 13 vatrenih položaja jedinice sa kojih su dejstvovali u zoni uništenja, upotpunjuju i opisi nekolicine njegovih saboraca.

Predstavljajući knjigu, recenzenti su istakli njen značaj za ljubitelje memoarske literature i, posebno, za mlađe pripadnike Vojske Srbije koji će, čitajući zanimljivo štivo jednog od istaknutih pripadnika herojske 250. raketne brigade, saznati mnogo o patriotizmu i neustrašivosti starijih kolega i drugova po oružju. Saznaće da je uspešno suprotstavljanje neuporedivo moćnijem protivniku moguće uz jedinstveno opredeljenje snažnog, dobro osposobljenog i uvežbanog kolektiva, odlučnog za borbu čak i onda kad su izgledi za pobedu daleki. Saznaće da je jedinstvo naroda i vojske, iskazano i dokazano u svim selima u kojima se jedinica tokom otpora NATO agresiji  zadržavala duže ili kraće, predstavljalo nesavladivu prepreku za neprijatelja, ali i nepresušni izvor snage i patriotizma boraca.

– Iako je agresor bio naoružan najsavremenijim naoružanjem za napad iz vazdušnog prostora, a mi raketnom tehnikomdaleko skromnijih mogućnosti, gađali smo ih kad god je bilo uslova za to, seća se autor Zoran Đorđević. – Nije bilo uzmaka ni kada smo posle devet dana na istom položaju (apsolutno najduže od svih raketnih jedinica) i dalje vodili protivvazdušnu borbu sa neprijateljskom avijacijskom grupom. Ta borba, na neki način karakteriše ratni put 5. diviziona i ostaće doveka njegova lična karta. U takvoj situaciji i u tim uslovima sudbina diviziona je bila predvidiva, ali smo ostali u borbi do poslednjeg trenutka u pokušaju da neprijatelju nanesemo gubitke. Bez obzira na njegovu silu i moć, nije bilo, niti je smelo biti, odstupanja, kalkulisanja i licitacije hoćemo li i možemo li. Ispred je bio agresor, a iza nas otadžbina, a u glavama misao da njena odbrana nema cenu. Taj uzvišeni patriotski cilj bio nam je vodilja sve vreme rata, zaključio je autor knjige „U zoni uništenja – ratni put 5. raketnog diviziona”.

Svojevrsni memoari „U zoni uništenja – ratni put 5. raketnog diviziona” predstavljaju prvu knjigu nove edicije Medija centra „Odbrana“ – Iskustvo ratovanja, najavljenu na prošlogodišnjem 64. Sajmu knjiga u Beogradu.
 
 
 
 
photoFOTO GALERIJA