07.07.2020

Izložba „Nezaustavljivi hod - Crvena armija na putu ka Berlinu“



Izložba „Nezaustavljivi hod -  Crvena armija na putu ka Berlinu“, priređena povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, otvorena je danas  u Maloj galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije.

O postavci koju čini oko 80 fotografija nepoznatih vojnih fotografa Crvene armije,  sačuvanih u arhivi Kompanije „Borba“, za ovu priliku, upotpunjenoj izborom iz ratnih planova za učešće ruskih snaga u oslobađanju Srbije u jesen 1944. godine - govorili su direktor „Borbe“ Andrija Jorgić, načelnik Odeljenja za izdavačku delatnost Medija centra „Odbrana“ Miroslav Toholj i direktorka te kuće potpukovnik Biljana Pašić, koja je izložbu i proglasila otvorenom.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao svojevrsni baštinici nacionalnih vrednosti, uvek dužnu pažnju poklanjaju obeležavanju značajnih jubileja i događaja koji su utkani u slobodarsku tradiciju našeg naroda, kakva god da su vremena i okolnosti - rekla je potpukovnik Pašić.

- Istorija je prepuna događaja koji svedoče da su moral, pravedna borba i vojničke veštine jedini način za postizanje istinske pobede. Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu, kada je naš narod, uz pomoć slobodarskih naroda sveta, pružio odlučan odgovor fašističkoj pretnji - istakla je direktorka Medija centra „Odbrana“ i dodala da je  obeležavanje 75. godišnjice od pobede nad fašizmom, u vremenu u kome svedočimo i pokušajima revizije istorijskih činjenica -  od velikog značaja.

Ona je izrazila uverenje i da izložba, osim što odaje dužno poštovanje doprinosu savezničke Crvene armije pobedi antihitlerovske koalicije, predstavlja i „vraćanje duga prema nepoznatim autorima fotografija“, i pozvala „da se setimo tih profesionalaca, kojima je posao bio, baš kao i nekima od nas danas, da, neretko uz rizik i izlaganje opasnosti, ostave dokumenta o jednom vremenu“.

Uz reči zahvalnosti zbog doprinosa realizaciji izložbe upućene Draganu Vujičiću, Andriji Jorgiću i istoričaru Miletu Bjelajcu, načelnik Odeljenja za izdavačku delatnost Medija centra „Odbrana“ i takođe jedan od priređivača, Miroslav Toholj,  ispričao je kako su, gotovo slučajno, tokom traganja za fotografijama za ilustraciju novog izdanja te kuće, posvećenog dopronosu Crvene armije oslobođenju srpske prestonice - u arhivi „Borbe“, u fascikli iza čelične kase „koja nije pomerana 75 godina“, pronađene vredne fotografije o kojima malo zna i srpska i ruska javnost. 

- Osim obeležavanja 75. godišnjice od pobede nad fašizmom, cilj izložbe je i da u ruke istoričara, koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata, stavi dokaz koji će doprineti zaustavljanju krivotvorenja  činjenica o istorijskim zbivanjima, istakao je Toholj.

Direktor Kompanije„Borba“ Andrija Jorgić, rekao je da činjenica da su izložene fotografije nađene u jednoj metalnoj kasi u „Borbi“, dokaz da je ta kuća bila statusni simbol bivše države i izrazio nadu da će biti i danas.

- Pre četiri meseca ponovo smo pokrenuli naš časopis, i najveći deo narednog broja posvetićemo izložbi, najavio je Jorgić koji je nagovestio i da će, u saradnji s Ministarstvom kulture, biti nastavljen i projekat digitalizacije arhive „Borbe“.

Danas predstavljene fotografije, priređene su za izložbenu postavku planiranu u srpskoj prestonici 1945. godine,  ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da je tada ugledala svetlost dana, što joj danas daje i posebnu zanimljivost.

Izložba „Nezaustavljivi hod - Crvena armija na putu ka Berlinu“, čijem je otvaranju prisustvovao i načelnik Uprave za odnose s javnošću pukovnik Mihailo Zogović, biće postavljena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 27. jula.
 
 
photoFOTO GALERIJA