05.10.2020

Naučna konferencija o posledicama ekspanzije NATO na bezbednost Balkana



U organizaciji Evroazijskog bezbednosnog foruma u Domu Vojske Srbije održana je naučna konferencija „Posledice ekspanzije NATO pakta u Evropi po bezbednost Balkana“ na kojoj je, u specifičnim uslovima izazvanim pandemijom KOVID 19, učestvovalo deset izlagača. Posle uvodnog izlaganja prof. dr Mitra Kovača, konferencija je nastavljena u panelima „Nato u Evropi“ i „Odnos NATO prema Srbiji i srpskim nacionalnim interesima“.

U prvom panelu su, pored uvodničara koji je govorio o ulozi NATO u realizaiji projekta Velike Albanije, učestvovali profesori dr Branko Krga, dr Radomir Milašinović i dr Božidar Forca koji su prezentovali svoje stavove o „smislu postojanja i ulozi NATO u Evropi“, „strateškom poziocioniranju snaga Alijanse na našem kontinentu i ugrožavanju evropske bezbednosti“, te „odnosu NATO prema Balkanu“.

Drugi panel je bio posvećen „antisrpskom karakteru bišeg režima u Crnoj Gori i zloupotrebi NATO zaštite“ (prof. dr Dejan Mirović), „odnosu NATO prema Srbiji i srpskim interesima, s posebnim osvrtom na područje KiM“ (mr Dragana Trifković) i „odnosu NATO prema vojnoj neutralnosti Repubile Srpske“ (politolog Aleksandar Pavić).       
 
photoFOTO GALERIJA