25.03.2021

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945” otvorena u niškom Narodnom muzeju



Povodom osamdesete godišnjice demonstracija 27. marta, Aprilskog rata i ulaska okupatora u Niš, kao i  Dana Narodnog muzeja u tom gradu, danas je u Galeriji „Sinagoga" te renomirane kulturne institucije otvorena izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945".

Izložbu, realizovanu pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, koju potpisuje grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra "Odbrana", svečano je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović. 

Govoreći o njenoj temi, on je istakao da je „jedna od najbolnijih za naš narod“, pa nije slučajno da je i Niš „stanica“ za tu postavku. 

- Ne samo Drugi svetski rat, već i drugi ratovi nisu štedeli Niš i njegove stanovnike, koji su simbol stradanja ali i prkosa, pa je taj grad, kao jedan od stubova Srbije, još od Srednjeg veka, svojim oslobađanjima davao drugima podstrek da učine isto, rekao je Mijatović i uz podsećanje na povode za organizovanje izložbe, istakao da je listom reč o događajima koji su prethodili najvećem stradanju u 20. veku, pa je postavka veoma značajna,  jer šalje poruku da treba učiniti sve da se tragične istorijske epizode ne ponove. 

Na otvaranju izložbe, kome su prisustvovali direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić, zastupnik direktora Vojnog Muzeja, dr Mirko Peković i članovi Gradskog veća Požarevca - govorili su i direktor Narodnog muzeja Niš, Nenad Spasić, resorna gradska većnica za kulturu i turizam, Adriana Anastasov i dr Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog muzeja Požarevac.  

Postavka, koju čini 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije, rezultat je istraživanja arhivske građe, kao primarnog istorijskog izvora i svedočanstava o događajima koji su obeležili ratne godine početkom pete decenije prošlog veka na prostoru naše zemlje.

Kroz izložbu "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945. posetioce su vodili autori Nataša Milošević Dulić i dr Dragana Miloradović, kao i autori muzeološke i umetničke postavke, viši kustos Vojnog muzeja, Vuk Obradović i načelnica Galerije beogradskog Doma Vojske, Jelena Knežević.

Postavka, koja je premijerno prikazana u Domu Vojske Srbije u Beogradu, a od sredine februara bila i pred posetiocima kragujevačkog Memorijalnog muzeja "21. oktobar", u niškom Narodnom muzeju posetioci će moći da pogledaju do 2. maja. 
photoFOTO GALERIJA