01.03.2022

Izložba Relativnost slobode i bespredmetno u radovima kolekcije „Lucida“ u Domu Vojske Srbije



Izložba Relativnost slobode i bespredmetno u radovima kolekcije „Lucida“  otvorena je danas u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Postavkom su predstavljeni radovi 20 domaćih autora, sa po jednim reprezentativnim delom, koja iskazuju jedinstvenu težnju umetnika za autonomijom i slobodnom izražavanja.

U uvodnoj reči na otvranju izložbe Jelena Knežević, viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, istakla je podjednaku važnost negovanja saradnje sa državnim ali i sa privatnim galerijama, čije umetničke kolekcije publika nije često u prilici da vidi.
-Posetioci naše galerije u narednih mesec dana imaće priliku da vide nacionalno srpsko slikarstvo čitavog 20. veka. U Velikoj galeriji Doma Vojske izložena su dela najznačajnih autora koji su stvarali na početku 20. veka u okviru izložbe pod nazivom „Simbol(i) grada“, koju karakteriše figuralno slikarstvo gde je u osnovi predmet, figura, odnosno čovek. Sa druge strane, od danas će u našoj maloj galeriji biti izložena dela nefiguralnog i apstraktnog slikarstva iz umetničke kolekcije galerije „Lucida“, stvarana u periodu nakon Drugog svetskog rata, pa sve do danas, rekla je Jelena Knežević.

Obraćajući se prisutnima autorka izložbe Mira Vujović, kustos „Lucide“, zahvalila je Medija centru „Odbrana“ na saradnji i mogućnosti da u prostorijama galerije Doma Vojske Srbije organizuje izložba.
-Slike izabrnih umetnika u svom radu teže bespredmetnom slikarstvu, ekspresivnog su ili smirenog, često svedenog izraza, bez referentnih vrednosti prirode i sveta koji ih okružuje.
Zagledani u unutrašnjost svoga bića, vođeni ličnim impulsom i autorskim izrazom, stvaraju vrlo različite vizuelne poetike. Na sebi svojstven način istražuju primarno likovne elemente i zakone slikarskog jezika. U krajnjem ishodu slike, oni razlažu pitanje slobode i koliko je pravo umetnika na nju, gde su njene granice i neminovna ograničenja, istakla je autorka izložbe.

Postavka u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije biće pred beogradskom publikom do 26. marta 2022. godine.
photoFOTO GALERIJA