08.04.2022

Otvorena izložba „Zaboravljeni junak – dr Vladan Đorđević”



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije svečano je otvorena izložba „Zaboravljeni junak – dr Vladan Đorđević”, koja je nastala na inicijativu Vojne bolnice u Nišu, povodom 142. godine od njenog osnivanja. Narodni muzej Niš priredio je izložbu o osnivaču i prvom upravniku ove značajne zdravstvene ustanove doktoru Vladanu Đorđeviću. Autor izložbe je istoričar Ivana Gruden Milentijević , viši kustos Narodnog muzeja Niš.
 
Na 24 panoa prikazani su najvažniji momenti iz života i rada dr Vladana Đorđevića. Autorske tekstove prate mnogobrojne fotografije i prikazi dokumenata iz raznih ustanova zaštite, među kojima treba istaći Muzej nauke i tehnike, Istorijski muzej Srbije i Narodnu biblioteku Srbije.
 
Izložbu je svečano otvorio upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr sci. med. Veljko Milić, koji je tom prilikom izrazio reči zahvalnosti Medija centru „Odbrana” i Narodnom muzeju Niš.
 
Načelnik galerije Doma Vojske Srbije viši kustos Jelena Knežević podsetila je na dosadašnju saradnju Medija centra „Odbrana” i Narodnog muzeja Niš, tokom koje su u Galeriji Doma Vojske Srbije realizovane izložbe „Srpski vladari i vojskovođe u delima likovnih umetnika” 2011, „Likovna kolonija Sićevo 1964–1969” 2015. i izložba velikog srpskog vajara Milovana Krstića 2020. godine.
 
 – Medija centar „Odbrana” sa svojom umetničkom zbirkom gostovao je u Narodnom muzeju sa izložbom „Poetika i sudbina 20. veka” 2012. i kolektivnom izložbom „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu” 2021. godine – rekla je Jelena Knežević i zaključila:
 – Ovom izložbom, u istom duhu, nastavljamo saradnju sa Narodnim muzejom i obogaćujemo je saradnjom sa Vojnom bolnicom u Nišu, koja je deo sistema odbrane.
 
Autor izložbe Ivana Gruden Milentijević izrazila je zadovoljstvo što ova izložba, nakon dve godine od otvaranja u Nišu, i dalje živi putujući kroz Srbiju, i zahvalila Medija centru „ Odbrana”, koji je omogućio da se nađe i pred beogradskom publikom. Tom prilikom govorila je o bogatom životnom putu dr Vladana Đorđevića.
 
– Reč je o ličnosti koja je obeležila poslednje decenije 19. veka u kulturnom i političkom životu Srbije. Kao državni stipendista završio je studije medicine u Beču, a specijalizaciju hirurgije kao jedan od najboljih studenata čuvenog profesora Bilrota. Tokom francusko-pruskog rata usavršavao je hiruršku tehniku i proučavao vojnosanitetsku službu, što mu je po povratku u Srbiju veoma značilo prilikom ustrojstva srpskog vojnog saniteta. Doktor Đorđević je inicijator osnivanja mnogih društava i organizacija, od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije i Društvo Crvenog krsta Srbije. U političkoj karijeri ostao je upamćen kao veoma uspešan predsednik beogradske opštine, ministar prosvete i crkvenih pitanja i zastupnik ministra privrede u vladi Nikole Hristića – rekla je istoričar Gruden Milentijević.

Koordinator izložbe Mila Nedeljković podsetila je da je Dan Vojne bolnice 22. januar 2020. bio posvećen liku i delu dr Vladana Đorđevića i da je tom prilikom, u kompleksu ustanove u Nišu, svečano otkrivena njegova bista, izražavajući zahvalnost Ministarstvu odbrane koje je svesrdno podržalo tu ideju.
– Mi kao pripadnici Vojne bolnice ovim činom smo se u ime svih generacija koje su radile u ovoj ustanovi odužili dr Đorđeviđu, ali i ostavili veliki zadatak svim budućim generacijama da nikada ne zaborave osnoviča Vojne bolnice Niš, koja će 2023. godine obeležiti 145 godina postojanja.
Izložba će biti otvorena do 7. maja 2022. godine.
photoFOTO GALERIJA