11.05.2022

Izložba Miloša Šobajića „Sublimacije” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”



Izložba našeg velikog slikara i skulptora Miloša Šobajića otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”. Priređena je u saradnji  Medija centra „Odbrana”  i Udruženja „Miloš Šobajić”, koje vodi umetnikova supruga Maja Iskjerdo.
 
Brojne posetioce koji su došli na otvaranje pozdravila je direktor Medija centra „Odbrana” potpukovnik Biljana Pašić i tom prilikom rekla:
– Ovde u Galeriji Doma Vojske Srbije svedočimo koliko je snažan i neponovljiv trag ostavio za sobom Miloš Šobajić. I kao čovek, i kao slikar, i kao skulptor. Trag kojim treba da krene svaki onaj koji u umetnosti i životu teži da ostane svoj. Taj trag opisuje život koji traje, kamen crnogorskog krša i plavetnilo neba, utisnut duboko i jasno u lice vremena – zauvek.
Potpukovnik Pašić je naglasila da je Miloš Šobajić stvorio i činio dela jača od ljudskog zla. Slikao je i vajao raspeća, a kada je njegova zemlja bila razapeta ratom, 1999. godine, ostao je u Beogradu. Svoje razloge objasnio je u intervjuu koji je dao tadašnjoj  Vojsci objavljenom pod nazivom „Biti Srbin posle svega”. Govorio je: „Kad je moj narod bombardovan, onda sam i ja bombardovan, jer sam Srbin, nisam Francuz. Svakog slikara samo njegova država može da učini neprolaznim. Srpske freske iz 13. veka ovekovečile su srpske slikare koji su ih naslikali jer ih je sama srpska država sačuvala. Ja ću ostati jedino kao srpski slikar, ne kao francuski. Jedini kutak koji će sačuvati to što radim i što ću raditi sutra je Srbija.”  
Direktor Medija centra „Odbrana” podsetila je da je za naše vojne novine govorio kako su dela naš trag, a da je prolaz brz i munjevit, tek tren, treptaj... Pred sudom vremena, tvrdio je, spasiće se samo pojedinci koji naprave delo jače od ljudskog zla”.
– Okruženi smo njegovim delima – njegovim tragovima. Zato je Velika galerija Doma Vojske Srbije od večeras „dom” velikog slikara. Onako kako je za života pretpostavio – kutak koji će čuvati i obnoviti sećanje na sve što je radio – i na čemu smo mu neizmerno zahvalni. Naše je samo da primimo dar koji nam je Miloš Šobajić poslao – poručila je potpukovnik Biljana Pašić.  

O samoj izložbi govorila je umetnikova supruga profesor Maja Iskjerdo, koja je sa Milošem delila život, osnovala Udruženje „Miloš Šobajić” i provela poslednje godine života. Ona kaže da izložba donosi lični pečat i intimnu priču autora.
– Ova izložba je nešto što je on napravio, a mi smo samo bili instrument koji je to proveo u delo – istakla je umetnikova supruga i zahvalila Ministarstvu odbrane kao organizatoru, gospođi Ljiljani Kapor kao inicijatoru ove izložbe i dr Branislavu Dobriću koji je stupio u kontakt sa svim kolekcionarima i obezbedio da se u Domu Vojske Srbije izlože dela koja do sada nisu bila prikazana u Beogradu, a koja dolaze iz Pariza.
– Imamo priliku da vidimo i njegovu poslednju sliku koja se nalazi u rekonstruisanom ateljeu. To su poslednji obrisi, poslednji njegovi tragovi koje nije želeo da napusti, a tada je već bio jako bolestan. Posle toga je završio u bolnici. Ta slika nema naziva, a trebala je da predstavlja dve osobe i ljubav. Ja se nadam da će se ta slika sama oslikati i pokazati nam njeno puno značenje – istakla je Maja Iskjerdo.

Izložbu je otvorio biranim rečima Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti, slikar i likovni kritičar. On je rekao da je Šobajić sačinio delo izuzetnih domašaja, koje se na ponos domaće kulture može meriti sa prestižnim pojavama u evropskom duhu i opsegu.
– U pitanju je stvaralački idejni poetski sadržaj koji korespondira sa modernim tokovima evropske umetnosti, čak i tada kad se iz njegovog dela izuzme intimna ili moguća nacionalna konotacija. Zadivljujući je nivo njegove poetske moći, tematski raspon i vizuelna dubina slike.
Slikao je eruptivnom snagom, radio je svakodnevno, na javi i u snu. To mu nije bila profesija, nego život, radost življenja čime je stvorio egzistencijalnu ljudsku dramu. Njegovo delo se ne može podvesti ni pod jedan krov idealizovane poetike jer je on je bio stvaralac slobodnog duha i slobodne forme. Opus Miloša Šobajića stoga opstaje u katedralnim vrhovima naše i ne jedino naše  prakse – rekao je Vučinić i otvarajući izložbu poručio posetiocima da radovima umetnika pristupe otvorenog srca i duha, upravo onako kako ih je Šobajić snivao, stvarao i donosio na svetlost dana.

Izložbom i katalogom obuhvaćena su izabrana Šobajićeva dela od sedamdesetih godina 20. veka do smrti umetnika 2021. godine, odnosno do poslednjeg, nedovršenog rada.
Izložena dela nastala su u različitim periodima i fazama umetnikovog stvaralaštva i čuvaju se mahom u privatnim kolekcijama, a dopunjena su dokumentarnim materijalom, fotografijama, plakatima izložbi i ličnim predmetima.
Izložba će biti otvorena do 2. jula 2022. godine, a stručna vođenja organizovana su 11. juna i 2. jula u 13.00 časova.
photoFOTO GALERIJA