13.05.2022

Izložba „Rakijaart” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”



U Atrijumu Doma Vojske Srbije u Beogradu večeras je svečano otvorena izložba „Rakijaart” Muzeja rakije, koja svojim konceptom i načinom prezentovanja prikazuje kreativnost dvanaest vodećih autora srpske likovne umetničke scene.

Stalna potreba za produžetkom trajanja i traganjem za novim smislom inspirisala je dvanaest slikara – Željka Đurovića, Slavka Krunića, Borisa Dragojevića, Vasilija Dolovačkog, Zorana Krulja, Dragana Martinovića, Gorana Mitrovića, Zorana Ivanovića, Momčila Macanovića, Slobodana Vukovića, Milutina Obradovića i Jovicu Panića  – da ostareloj i isluženoj buradi udahne novi život, pretvarajući ih u istinsku umetnost.

U ime Medija centra „Odbrana“ prisutnima se obratila Jelena Knežević viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije i tom prilikom istakla da je uloga umetnika i umetnosti  od presudnog značaja za društvo, što je ova vojna ustanova i prepoznala još davne 1953. godine kada je Galerija Doma JNA i osnovana, okupljajući najznačajnije umetnike sa prostora tadašnje Jugoslavije.

– Danas smo taj entuzijazam prepoznali u Muzeju rakije, gde je tim kreativnih ljudi, na čelu sa gospodinom Miroslavom Kuburićem, napravio izložbu „Rakijaart“. Umetnost koju večeras prikazujemo oslikava značaj i ulogu umetnika u korporativnim društvu i pokazuje kako se od predmeta iz svakodnevne upotrebe može načiniti umetničko delo, rekla je Jelena Knežević.

Prisutnima su se obratili urednici i autori bloga „Rakija, uglavnom“ , koji su ujedno i autori tekstova u katalogu. Zoran Radoman  je naglasio da se u katalogu mogu pročitati tekstovi koji predstavljaju pokušaj da se destiluju i kondezuju ideje i motivi dvanaestorice umetnika u sasvim obične reči, naglašavajući da je zajednički motiv njihovih dela ideja slobode. Ilija Malović  je istakao da činjenica da se postavka „Rakijaart“ nalazi u Domu Vojske prestavlja simbol velike pobede protiv vulgarizacije i banalizacije proizvoda koji označava nacionalni simbol jednog naroda.

Pokrovitelj ovog projekta Miroslav Kuburić, vlasnik destilerije Kuburić, pozdravio je prisutne i izrazio posebnu zahvalnost Medija centru „Odbrana“ na mogućnosti da se postavka „Rakijaart“ izloži u velelepnom zdanju Doma Vojske Srbije.
–  Zahvaljujem se i svim umetnicima koji su prihvatili poziv da učestvuju u prezentaciji rakije na jedan potpuno drugačiji način zamenjujući dvodimenzionalnu površinu svog  platna  jednim objektom kao što je rakijsko bure, rekao je Miroslav Kuburić.

O pinterskom zanatu, autentičnim delima i fenomenu srpske rakije govorio je glumac i prvak Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić koji je naglasio da je dobijanje srpske rakije oduvek bila umetnost a sama burad umetnička dela.
– Pinterski zanat podrazumevao je ručni rad uz korišćenje posebnog alata gde je umeće bilo presudno.
Hrast namenjen  za rakijsko bure treba da bude star i do sto godina, a kad rakija provede neko vreme u njemu, ono prestaje da bude samo običan komad drveta. Oslikana burad pred nama primer su susreta zanatstva i slikarstva, umešnosti i umetnosti. Njih ne možete sagledati iz jednog ugla, jer su po svojoj prirodi  trodimenzionalna što ih ujedno čini i slikom i skulpturom, rekao je Slobodan Ćustić i zaključio:
 – Unutra je nekada sazrevala rakija a sada se spolja nalazi umetnička slika  stvorena da traje vekovima.
Izložba „Rakijaart“ pred beogradskom publikom biće otvorena  do 4. juna 2022. godine. Ovom originalnom postavkom učestvujemo na manifestaciji „Muzeji za 10“  i na 18. Evropskoj noći muzeja 14. maja od 20.00 do 22.00 časa.
photoFOTO GALERIJA