10.06.2022

Izložba slika Milutina Obradovića „Običan malecki san” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”



Izložba akademskog slikara Milutina Obradovića pod nazivom „Običan malecki san” svečano je otvorena u beogradskom Domu Vojske Srbije. Postavka se sastoji od 25 slika urađenih u tehnici ulja na platnu, sa glavom konja kao dominantnim i neizbežnim motivom na svim Obradovićevim slikama.
 
Milutin Obradović je pre svega umetnik uzbudljivog likovnog izraza. Njegova platna nose nešto esencijalno, strasno, eruptivno, jedan eksplozivan karakter sav okrenut iskonskoj energiji života. On prirodu oseća otvorenim čulima. To je fatalna snaga, dramatično sabijena na malom prostoru. Tehnika je složena, likovno znanje bogato i provereno iskustvom. Ovaj umetnik poseduje intelektualnu bistrinu kojom razume svet, ali i odvažnost da se zaleti u najdublje virove života.

U ime Medija centra „Odbrana“ prisutnima se obratila Jelena Knežević viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije i tom prilikom istakla da izložba „Običan malecki san” oslikava odnos umetnika prema životu, nadanjima, ljubavima, ali  nadasve unutrašnjim osećanjima.

– Menjale su se godine, mesta izlaganja, galerije, muzeji, ali ne i odnos prema umetnosti. Utisak koji Milutin ostavlja svojom pojovom i pričom sa platna, podjednako utiče na posmatača, ma odakle on dolazio.  Umetnost je mesto imaginacije, i kao takva otvara nam neka nova viđanja i nove doživljaje poznatih pojava i stvari. No, ipak realnost nas vraća u prostor i vreme sadašnje, kada u velepnom zdanju Ratničkoga doma, svojevrsnom spomeniku kulture i ratničke slave, otvaramo ovu zanimljivu izložbu , rekla je Jelena Knežević.

Svečanost otvaranja upotpunjena je prigodnom kompozicijom „Moje srce za tebe“ u izvedbi Jovice Panića na gitari, koje je publika ispratila snažnim aplauzom.

Autor izložbe Milutin Obradović izrazio je reči zahvalnosti Ministarstvu odbrane i Medija centru „Odbrana“ na mogućnosti da se postavka „Običan malecki san“ nađe pod svodovima velelepnog zdanja Doma Vojske Srbije, kao i publici na izvdvojenom vremenu i pokazanom interesovanju.

Izložbu je svečano otvorio proslavljeni dramski umetnik Aleksandar Srećković Kubura i tom prilikom naglasio da je slikarstvo Milutina Obradovića iskreno i pošteno, kao i da je reč o umetnosti koju potajno priželjkuju i porte hramova i kraljevske odaje jer umetnik zna da je stvaralačka savest jedina sila koja iskreno ispoveda dušu.
– Čovečanstvo je dugo čekalo jednog ovakvog slikara. On slikarstvo utapa u boje, vešto barata zanatskom rutinom, a kada se njegova dela izlože ona postaju najsavršeniji stepen duhovnosti, odnosno čista poezija, rekao je Aleksandar Srećković i zaključio da slikarstvo Milutina Obradovića dokazuje da nije najvažnije pronađi svoje mesto u svetu, već svetove u sebi.

Izložba „Običan malecki san” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”, biće otvorena do 30. juna 2022. godine.
 
photoFOTO GALERIJA