06.07.2022

Otvorena izložba slika Sofije Ječine „Napolju je leto”



U Maloj galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba slika Sofije Ječine pod nazivom „Napolju je leto”. Postavka, koja je nastala u saradnji Medija centra „Odbrana” i Fondacije „Plavo”, obuhvata dela različite tematike, koja karakterišu jak i intenzivan kolorit, po kome je autorka prepoznatljiva.
U ime Medija centra „Odbrana” prisutnima se obratila načelnica Galerije Doma Vojske Srbije, viši kustos Jelena Knežević, koja je podsetila na uspešnu saradnju te ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane sa Fondacijom „Plavo”, koja je već rezultirala dvema veoma zapaženim izložbama - srpsko slikarstvo 20. veka, i izložbom Igora Vasiljeva.
– Pred vama su večeras dela mlade, ali po izrazu veoma zrele, umetnice Sofije Ječine. Njeni radovi, jakog kolorita, motivisani su pojavama koje svakodnevno susrećemo. Sofijine slike prožete su emocijama, pogotovo prema Beogradu, a posetioci će imati priliku da pogledaju i njenu knjigu „Beograd u plavom” u kojoj je umetnica, pored radova, iskazala i svoja opažanja o srpskoj prestonici, rekla je Jelena Knežević.
Spisateljica Darja Cicimelis istakla je da Balkan, Srbija i Beograd godinama inspirišu Sofiju i da je ova izložba posvećena svakodnevnom životu slikarke u njenom omiljenom gradu, kao i njegovim ljudima i događajima.
–Sofija nam kaže svojim slikama „Napolju je leto”, da bismo mi, kao publika, zastali na trenutak i prisetili se nečega što je nama zaista važno, rekla je spisateljica.
Autorka izložbe iskoristila je priliku da pre otvaranja, kao svojevrsnu ilustraciju  postavke, pročita odlomak iz svoje knjige o Beogradu.
-Često, a naročito u rano proleće, veoma jasno poistovećujem sebe sa gradom koji sam odabrala za život i nadahnuće. Znate, kada vam je teško i obuzme vas strah, obećanje da će nekad biti bolje – ne pomaže. Treba ti nešto da te odmah izvuče iz tog ponora... Nešto da ti pruži osećaj da je sve to život u kome ljubavi ima dovoljno za sve, jer ako smo mi mogli sve da preživimo – uspećeš i ti.
Često, a naročito u rano proleće, shvatam da sam donela pravu odluku, jer – uskoro će doći leto, zaključila je citat Sofija Ječina, a zatim je izložbu proglasila  otvorenom.
U najavi večerašnje izložbe moglo se čuti da su na slikama Sofije Ječine neba svih zemalja i mesta u kojima je bila, čitav jedan univerzum u svakodnevnim situacijama, kao i da njena dela nemaju opterećujuće detalje, suvišne informacije.
„One su motivski naizgled jednostavne, ali zbog originalnih boja (sa dominantnom plavom čak i ako nije preovlađujuća) pokreću erupciju emocija koje slikar nosi u sebi i prenosi nam uz likove koji su najčešće bez lica i motive kroz koje prolazimo i u kojima boravimo, a da toga najčešće nismo ni svesni”.

Postavka „Napolju je leto” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije biće pred publikom do 23. jula.
 
 
 
photoFOTO GALERIJA