23.09.2022

Izložba “Ispovesti jugoslovenske moderne” u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci



U organizaciji Medija centra „Odbrana“ i Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, večeras je u Smederevskoj Palanci otvorena gostujuća izložba „Ispovesti jugoslovenske moderne” – radovi na papiru iz Zbirke Galerije Doma Vojske Srbije. Ta izložba je rezultat međuinstitucionalne saradnje koju Medija centar „Odbrana“ ostvaruje više od deset godina u želji da vredno likovno blago koje se u njemu nalazi predstavi najpre prestoničkoj, a i srpskoj javnosti.
Na otvaranju izložbe u Smederevskoj Palanci prisutnima su se obratili direktor Medija centra „Odbrana” potpukovnik Biljana Pašić, direktor Muzeja Stevan Martinović  i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije viši kustos Jelena Knežević.
 
Potpukovnik Biljana Pašić pozdravila je  prisutne u ime kolektiva Medija centra „Odbrana“ i Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i zahvalila domaćinima na gostoprimstvu. Ona je istakla da je predstavljanje Medija centra u palanačkom muzeju rezultat saradnje ove dve institucije i podsetila da je izložba „Simbol(i) grada” koja je realizovana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije naišla na veliko interesovanje beogradske publike.  
 
– Izložba koja je večeras otvorena „Ispovesti jugoslovenske moderne” je iz bogate umetničke zbirke Doma Vojske Srbije koja broji više od 1.500 umetničkih dela najeminentinijih likovnih stvaralaca s prve polovine 20. veka. Pred vama je jedna izuzetna postavka koju čini izbor radova na papiru najznačajnijih jugoslovenskih slikara među kojima su dela Ljube Ivanovića, Save Šumanovića, Stojana Ćelića, Peđe Milosavljevića, Mladena Srbinovića, Mila Milunovića, Gabrijela Stupice, Nikole Martinoskog, Zlatka Price i drugih. Sagledani na jednom mestu oni predstavljaju svojevrsnu panoramu umetničkog dešavanju u veku iza nas – istakla je potpukovnik Biljana Pašić i izrazila nadu da će ova postavka naići na interesovanje palanačke javnosti i nastaviti davno započetu saradnju.
 
O toj saradnji, tačnije o razlozima višegodišnje saradnje između dve ustanove govorio je direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci Stevan Martinović. On je istakao da je reč o komplemetarnosti zbirki dveju ustanova, jer se u obe mogu pronaći najveća imena srpske moderne 20. veka.
– Ali nisu samo velika imena ta koja su odredila našu saradnju i potrebu da se ova izložba nađe ovde, već ćete primetiti da se veliki broj radova tiče druge polovine 20. veka  i onih tema i kompozicija koje su zainteresovale i umetnike i čitavu srpsku modernu krajem 20 veka, što je takođe interesantno jer se okosnica naše zbirke tiče pre svega prve polovine 20. veka. I ovde su radovi na papiru. Tako da je više razloga da se ova saradnja nastavi i da ova divna izložba u naredna dva meseca bude u našem muzeju – naglasio je Stevan Martinović.
 
Detaljnije o izložbi  govorila je načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević. Ona je istakla da Dom Vojske Srbije ima četiri zbirke i da je po brojnosti ova druga po redu zbirka koja ima nešto više od 300 radova rađenih u raznim tehnikama  –  crtež, akvarel, pastel, gvaš, tempera i radovi izvedeni kombinovanom tehnikom. U Narodnom muzeju u Smederevdskoj Palanci prikazano više od 40 dela autora koji su radili na prostoru Jugoslavije skoro čitav vek. Reč je o različitim stilovima i različitim autorima – od poetskog realizma, futurističkog realizma, ekspresionizma  do socijalističkog realizma, koji je možda i najreprezentativniji u našoj umetničkoj zbirci.
–  Zbirka radova na papiru Galerije Doma Vojske je heterogena po mnogo čemu, a jedinstvena u jednom: svaki rad je neponovljiva likovna priča u životu svakog umetnika, ali i važan i nezaobilazan segment u sagledavanju celokupnog opusa umetnika kao i istorije jugoslovenske umetnosti – istakla je Jelena Knežević.
photoFOTO GALERIJA