04.10.2022

Otvorena izložba „Očarana misao tišinom mojom”



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je svečano otvorena izložba slika Tatjane Pirović pod nazivom „Očarana misao tišinom mojom”. Postavka sadrži 25 umetničkih radova sa kojima nas autorka, putem figuracije, uvodi u proces emotivne transformacije i sazrevanja, ne samo nje kao umetnice, već i nas samih.
 
U ime Medija centra „Odbrana” prisutnima se obratila Jelena Knežević, viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, i tom prilikom podsetila da se Tatjana Pirović pre nekoliko godina predstavila morskim pejzažima u Maloj galeriji Doma Vojske.
– Tatjana je umetnik koji zrači toplinom, kako ljudskom tako i umetničkom. Pred vama se nalazi 25 dela, reč je o portretima koji podsećaju na antičke bogove. To su muškarci, žene i zaljubljeni parovi, a ako pogledamo nekadašnje Tatjanine radove videćemo da je došlo do umetničke evolucije, odnosno sazrevanja, rekla je Jelena Knežević i istakla da sve ove figure grle po neki grad ili crkvu, a jedna od njih naše zdanje – Dom Vojske Srbije.  
 
– Posebno nas raduje što će ova slika naći svoje mesto u našoj bogatoj umetničkoj zbirci koja broji preko 1500 umetničkih dela od slika do skulptura i primenjene umetnosti.
Autorka izložbe Tatjana Pirović izrazila je reči zahvalnosti brojnim ljubiteljima umetnosti koji su prisustvovali svečanom otvaranju i istakla da, nakon više izlaganja u ovom prostoru, Dom Vojske Srbije doživljava kao svoju drugu kuću.

– Radove koje možete videti večeras nastali su tokom ove godine. Figuracijom sam se bavila i ranije ali ovoga puta sam želela da sebe predstavim na drugačiji način, razlika se pre svega ogleda u intezivnijim bojama. Volela bih da u uživate u ovim slikama, da u njima nađete potpuno utočište, da vas one ispune i budete srećni u ovako teškom vremenu, rekla je Tatjana Pirović.

Inspirativnu izložbu upotpunili su stihovi Čarlsa Bukovskog i Jovana Dučića koje je kazivala Tatjana Grubišić, ljubitelj poezije.

Tatjana Perović diplomirala je FLU u Beogradu 1989. u klasi profesora Mirjane Mihać i Čedomira Krstića. Postdiplomske studije završila je kod profesora Jovana Sivačkog 1992. godine. Član je ULUS-a od 1990. godine. Samostalno izlagaže od 1988. i imala je više od 90 grupnih izložbi. Njene slike nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, akvarelom, slikom i ikonopisom.
Izložba „Očarana misao tišinom mojom” u Maloj galeriji biće otvorena do 26. oktobra 2022.
 
photoFOTO GALERIJA