13.10.2022

Izložba "Lubarda - jedna priča" otvorena u niškoj Tvrđavi



Izložba "Lubarda - jedna priča" večeras je svečano otvorena u Paviljonu Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. 
Postavka, koju čini 29 reprezentativnih dela velikog slikara, upotpunjena arhivskom foto-građom, nastala je u saradnji Medija centra „Odbrana" Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, sa Kućom legata i Muzejom Jugoslavije.
 
Poseban kuriozitet je to što su se, u renomiranom galerijskom prostoru niške tvrđave, pred posetiocima našla  i dela koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, kao i osam slika iz bogate umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. Izložba je upotpunjena i odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon Josipu Brozu Titu, uz arhivsku foto-građu Kuće legata, manje poznatu javnosti, iz foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana".
 
Govoreći o izložbi Petra Lubarde, direktor Medija centra „Odbrana", potpukovnik Biljana Pašić, istakla je da cilj postavke korespondira sa misijom ustanove na čijem je čelu - da čuva i oživi sećanje, ali i osvetli  put do vrednosnih simbola našeg i budućeg vremena.
- Ovu veoma značajnu izložbu nedavno je u našoj Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije videlo više od 20 hiljada poklonika umetnosti, i mi vam danas donosimo dobar glas o utiscima posetilaca, koji su susret sa Lubardinom umetnošću doživeli kao dodir nesvakidašnje čarolije, poručila je potpukovnik Pašić i dodala da je posebno ponosnom čini to što je predele iz svog rodnog kraja Petar Lubarda, u maju 1933. godine, pred beogradskom publikom  prvi put izlagao upravo u Domu Vojske Srbije, a, nakon toga i , tri decenije kasnije, u jesen 1962. pa 1964.  godine. 
Ona je istakla da su te postavke su dolazile i odlazile, ali je deo duše znamenitog slikara ostao da trajno živi pod krovom Doma Vojske Srbije, u čijoj umetničkoj zbirci je osam njegovih dela. 
 
- A pošto je umetnicima tog formata malo jedna kuća, sa nama su danas i naši prijatelji s kojima nas je spojio upravo Petar Lubarda - Kuća legata koji nosi njegovo ime, baš kao i Muzej Jugoslavije, koji je za ovu priliku izložio izabrana dela Petra Lubarde iz sopstvenog fundusa, istakla je direktor Medija centra „Odbrana" uz konstataciju da će tri institucije, koje su zajedničkim snagama priredili ovaj „radosni događaj", zajedno i podeliti sreću ako posetioci budu uživali uz neprolaznu lepotu umetničkog stvaralaštva Petra Lubarde. 
 
Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Emilija Ćoćić Bilić uputila je reči zahvalnosti Medija centru "Odbrana", od koga je, kako je istekla, potekla ideja za organizaciju izložbe.
- Sa ponosom ističem da je Niš prvi grad u kome ova izložba gostuje nakon Galerije Doma Vojske Srbije, a raduje me što čujem da će nastaviti svoj put po Srbiji, istakla je direktorka i posebno se osvrnula na značaj saradnje četiri institucija kulture koje su želele da javnosti predstave neprolazno blago koje nije tako često izlagano. 
 
U ime Kuće legata pod čijim je pokroviteljstvom i Lubardin legat, posetiocima se obratio direktor Filip Brusić Reno. Govoreći o biografiji i značaju Petra Lubarde za srpsku umetnost, nabrojao je i deo njegovih međunarodnih nagrada. 
- Lubarda je imao želju da Beogradu, gradu u kome je živeo i stvarao, pokloni svoja dela i tu želju je ostvarila njegova udovica. Tako je i nastao legat Petra Lubarde, čijih je 12 dela večeras pred vama. Legat Petra Lubarde inače je jedan od 11 legata o kojima se, odlukom grada Beograda, kuća stara, istakao je Brusić uz zahvalnost kustoskinjama i domaćinima koji su „napravili sjajnu izložbu". 
 
Reči zahvalnosti uputili su im i Miloš Ristović, ispred Muzeja Jugoslavije, koji danas baštini 9 lubardinih dela, kao i gradska većnica grada Niša zadužena za kulturu Adrijana Anastasov.
Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.
 
Izložba, kojom se obeležava 115 godina od rođenja velikog slikara, čiji autorski tim čine kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana", Dina Pavić iz „Kuće legata" i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije - u Paviljonu Galerije savremene likovne umetnosti biće otvorena do 10. novembra.
photoFOTO GALERIJA