25.11.2022

Izložba „Lubarda jedna priča“ u Narodnom muzeju u Šapcu



Izložba „Lubarda jedna priča“ nastala u saradnji Medija centra „Odbrana“, Kuće legata i Muzeja Jugoslavije, povodom gradske manifestacije „Vinaverov svet“, danas je svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu.
Postavku čini 29 dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, kao i slike iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim radovima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. Uz slike i crteže, Šapčani će imati prilike da vide i arhivsku foto-građu Kuće legata,  do sada nepoznatu javnosti, iz foto-arhiva Doma JNA, danas Medija centra „Odbrana”.

Obraćajući se na svečanom otvaranju ispred Medija centra „Odbrana“, potpukovnik Slaviša Fišić je izrazio zadovoljstvo što drugi put u ovoj godini imamo mogućnost da u gostima otvorimo izložbu ,,Lubarda – jedna priča“.
 - Nakon gostovanja u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, gde je odlično prihvaćena od strane ljubitelja umetnosti, danas sa velikim ponosom, isti ugođaj darujemo i šabačkoj publici, prateći jednu od misija naše kuće, koja baštini tradiciju i kulturu sećanja, ali i brižljivo čuva, i pred poklonike iznosi dela neprolazne umetničke vrednosti.

Potpukovnik Fišić istakao je da je inicijator izložbe Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije, što je logičan gest, imajući u vidu da Medija centar "Odbrana" čuva vrednu umetničku zbirku sa više od preko 1500 dela, među kojima značajno mesto zauzimaju radovi Petra Lubarde.
- Reč je o osam vanvremenskih remek dela, od kojih četiri datiraju iz međuratne faze, a isto toliko nastalo je nakon Drugog svetskog rata. Ovom izložbom prvi put ta dela su obrađena i u celosti predstavljena javnosti kao deo fonda naše Umetničke zbirke, istakao je Fišić koji je iskoristio priliku i da, ispred Medija centra ,,Odbrana“, zahvali stručnom timu Narodnog muzeja Šabac i organizatorima manifestacije ,,Vinaverovi dani“, jer su prepoznali značaj ove izložbe i uvrstili je u program kao jedan od centralnih kulturnih događaja. 

Posetiocima su se obratili i direktorka fondacije „Stanislav Vinaver“ Aleksandra Pavlović, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, Neda Knežević, direktor Muzeja Jugoslavije i Đuro Lubarda, sinovac Petra Lubarde, dok je izložbu svečano otvorio pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.
Nakon svečanog otvaranja održano je i autorsko vođenje, tokom koga su zaineresovane posetioce kroz izložbu provele Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz „Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.
 
Petar Lubarda (1907 – 1974) je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim. Izložbom se obeležava i 115 godina od rođenja velikog umetnika.
photoFOTO GALERIJA