10.02.2023

Otvorena izložba „Heroine Spomen - zbirke Pavla Beljanskog”



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je svečano otvorena izložba „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog”, nastala u saradnji te novosadske ustanove kulture i Medija centra „Odbrana”.

Kao uvod u predstavljanje postavke, koju autorski potpisuju prof. dr Milanka Todić, mr Milana Kvas i dr Valentina Vuković, a koja donosi izbor radova sedam srpskih umetnica – Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić – čuli smo stihove Jovana Dučića, u kojima legendarni srpski pesnik, u „Pesmi ženi”, glorifikujući njenu lepotu i tajnovitost, konstatuje da je „poljubac susret najveći na svetu”. U skladu s tim, i ovaj susret publike sa umetnošću sedam vanvremenskih žena, okarakterisan je kao „dodir nežnosti i svojevrsan poljubac,  koji darujemo njihovoj otelotvorenoj ženstvenosti koja nam je data u njihovim umetničkim ostvarenjima”:

Na tragu takvog poimanja umetničkog doprinosa ove izložbe,  bilo je i inspirativno izlaganje direktorke Medija centra „Odbrana”, potpukovnika Biljane Pašić, koja je ustanovila da je postavka koja sadrži dela sedam predivnih umetnica, „uspostavljajući u svom nazivu metaforu herojizma kao svetog čina, koji je imananentan vojnom etosu” - svojevrsna oda važnosti umetničkog doprinosa za jednu zajednicu, „pa bi se moglo reći da je, u tom kontekstu, svaka slika malo herojsko delo, nastalo u vihoru umetničke inspiracije. U borbi sa potrebom da ono što izađe kao plemeniti sadržaj te unutrašnje bitke - bude spektakularno i trajno”. 

-    Na zidu Ratničkog doma u kome se nalazimo je bronzano znamenje posvećeno „Srpskim majkama”, koje prikazuje likove naših znamenitih majki.  One simbolizuju sve žene koje su, kako naš književnik Milovan Vitezović kaže - bdijući nad kolevkama bdele nad sudbinom naroda. Izložba „Herojine” je na sličnom putu, jer predstavlja vrednosni mikrokosmos čiji su centar žene... One koje su, umesto bdenja nad sudbinom naroda, njegovoj duši podarile deo svoje duše – istakla je pred ispunjenom galerijom Doma Vojske Srbije  direktorka Medija centra „Odbrana“, potpukovnik Biljana Pašić, uz poruku da je pred posetiocima „to univerzalno blago koje treba prihvatiti kao najlepši poklon koji nam, nakon ovog susreta sa lepotom, nikad ne može biti oduzet”.

O izložbenoj postavci, koju, osim dela navedenih autorki, čine i ostvarenja iz akvizicije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, značajna za sagledavanje njihovih umetničkih biografija, govorila je direktorka Spomen zbirke mr Milana Kvas koja je, pored ostalog, istakla da poseban segment postavke čini i sedam video-prezentacija posvećenih svakoj od umetnica. 

 Osim slika i tapiserija iz legata, prezentacije uključuju raznovrsnu muzejsku građu – fotografije, pisma, razglednice, dokumente, kao i značajan broj likovnih dela u različitim tehnikama, nabavljenih poslednjih decenija, istakla je Milana Kvas koja je posetiocima preporučila da pogledaju i dodatnu prezentaciju pod nazivom „Identifikacije: suptilnost i surovost”, koja donosi interakciju između dela sedam renomiranih autorki, sa radovima savremenih novosadskih umetnica: Milice Dukić, Zorice Čolić, Jelene Vladušić, Jelene Janev, Monike Sigeti,  Jelene Kovačević i Dragane B. Stevanović.

Saradnja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, privatne zbirka koja je, posebnim Ugovorom o poklonu iz 1957. godine, postala jedan od najznačajnijih legata u Srbiji i Medija centra „Odbrana”, traje već drugu deceniju.  Prošla je u znaku veoma zapaženih izložbi, tokom kojih je publici u Ratničkom domu predstavljeno više desetina pažljivo biranih likovnih ostvarenja, a ništa manje zapažena bila je i postavka odabranih dela iz bogate umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, prezentovana novosadskoj publici u izložbenom prostoru Spomen-zbirke.

Izložba „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog”  u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije traje do 8. aprila 2023. godine. Postavku će pratiti zanimljiv program u vidu autorskih vođenja i predavanja.
 
photoFOTO GALERIJA