01.03.2023

Izložba fotografija Rajka Karišića „Pogledi ispod oblaka: kad priroda slika”



U Maloj galeriji Doma Vojske predstavljena  je izložba fotografija Rajka Karišića „Pogledi ispod oblaka: kad priroda slika”. Na otvaranju su govorili viši kustos Jelena Knežević, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, koji je izložbu otvorio, i autor.

Pozdravljajući prisutne viši kustos Jelena Knežević, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, citirala je reči svog  kolege Stevana Martinovića, koje je zapisao u tekstu kataloga za tu izložbu.



– Izložba predstavlja tek mali deo velikog stvaralačkog opusa Rajka Karišića. Ona je kamenčić velikog mozaika njegovog sveukupnog rada na polju kulture i afirmacije univerzalnih vrednosti u doba sezonskih kultura. Šara i forme koje vidimo na njegovim fotografijama neretko podsećaju na platna, ili tkanine, na kojima smo – bilo na babinim čarapama, ili opeci crkve – nekada prepoznavali preplete, ne znajući da te iste forme stvaraju i neumorni ratari u svojim poljima.

Jelena Knežević je podsetila da je Rajko Karišić do sada imao više od 130 samostalnih izložbi i da je učestvovao na više od dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je više desetina nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju Vukova nagrada KPZ Srbije 2010. godine, Godišnja nagrada ULUPUDS-a 2011, Zlatni beočug KPZ Beograda 2021. i nacionalno priznanje – Sretenjsko odlikovanje – Srebrna medalja za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti umetničke fotografije 2022.  godine. Januara prošle godine Rajko Karišić postao je i redovan član Matice srpske u Novom Sadu.



O autoru je govorio i Stevan Martinović, direktora Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, sa kojim Medija centar „Odbrana” ima višegodišnju saradnju. On je rekao da se prvi pust susreo sa Rajkom Karišićem i serijom njegovom fotografija u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, januara 2022. godine. Prema njegovim rečima  Karišić  nije „samo” umetnički fotograf, već je i „kolekcionar” – strastveni tražitelj idealne kompozicije, koji, kada čitav rad privede kraju, oformi svoju malu zbirku (najboljih) fotografija. – Možda je i dobro tu strast za stvaranjem, tačnije ko­lekcioniranjem, ne meriti, jer nisam siguran kako bi sve te silne foldere i fajlove u Rajkovom kompju­teru mogli prevesti u brojke a da ne postanemo ljubomorni na veličinu i raskošnost njegove privatne kolekcije.



Rajko Karišić je takođe poznat po dobročinstvu. Tokom pedeset godina neprekidnog bavljenja fotografijom donirao je više od 800 opremljenih fotografija manastirima Hilandar, Studenica, Bođani, Velika Remeta, 50 fotografija kao Legat Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Legat od 30 opremljenih fotografija manastira Hilandara Matici srpskoj u Novom Sadu.

Kao kuriozitet ove beogradske izložbe autor je odlučio da jedan rad sa izložbe pokloni Umetničkoj zbirci Doma Vojske Srbije.

Izložbu „Pogledi ispod oblaka: kad priroda slika” publika će biti u prilici da pogleda do 18. marta 2023. godine.
 
 
photoFOTO GALERIJA