31.05.2023

Promocija knjiga o herojskim danima odbrane 1999. godine



Knjige „55. granični bataljon – Prizren” i „Đeneral Veljko Radenović” autora Milana Markovića, danas su predstavljene publici u Atrijumu beogradskog Doma Vojske Srbije.
O dva dela, čije je izdavanje podržao grad Kruševac i lokalno Udruženje građana „Graditelji mira“, koje su 2012. godine osnovali ratni vojni invalidi, osim autora, govorili su predsednik te humanitarne organizacije Dragoljub Smiljković, penzionisani admiral Boško Antić i pukovnik u penziji Duško Šljivančanin.

 
Knjiga „55. Granični bataljon – Prizren” govori o borbi i čuvanju granice prema Republici Albaniji, u dužini oko 60 kilometara tokom NATO agresije.
Govoreći o tom delu, admiral Boško Antić, istakao je da je moral pripadnika „legendarne Treće armije“ i pripadnika Prištinskog korpusa bio na najvišem nivou, pa se nijednog trenutka vojnička pobeda nije dovodila u pitanje.
 
 
- Vojska ne vodi rat već oružanu borbu i naša vojska je na tom planu ostvarila sve vojne ciljeve. Maksimalno, koliko se moglo, sačuvala je ljude i poverena sredstva. Agresor nije ostvario svoje ciljeve, i vojnički se obrukao, najavljujući brzi kraj borbi. Nije imao šansi protiv vojnika koji su, kao što je to govorio i poginuli pripadnik Tibor Cerna, isticali da „za ovu državu vredi dati život“, istakao je admiral u penziji Boško Antić i dodao da su pobedu ostvarili zajedno vojska i narod.
 
Pukovnik Duško Šljivančanin odao je posebno priznanje autoru jer je doprineo da granične jedinice ne budu zaboravljene, i jer je knjigom dao impuls njihovim pripadnicima da se okupljaju i evociraju uspomene na herojske dane odbrane.
 
 
- Upravo zbog onih koji kažu da Kosovo nije naše, treba pisati istinu.. da jeste, a u toj priči o junačkoj borbi, posebno poštovanje uputiti graničarima, koji su, prema rečima najistaknutijih starešina tog vremena, bili vojnici od najvećeg poverenja.
 
Predsednik Udruženja građana „Graditelji mira“ Dragoljub Smiljković, predstavio je tu humanitarnu organizaciju koja je prošle godine obeležila deceniju postojanja, a,  uz zahvalnost gradu Kruševcu na podršci, uputio je i reči zahvalnosti autoru „zbog autentičnog svedočenja o teškim danima koje nam je doneo u knjizi“.
 
Govoreći o svojoj knjizi „55. granični bataljon – Prizren”, autor Milan Marković, istakao je da je, iako nije bio pripadnik te jedinice, „kao čovek od pera“, prikupljao podatke i činjenice koje je obradio u delu koje donosi niz svedočenja o bitkama na Košarama i Paštriku.
 
 - Knjiga se sastoji od pet poglavlja, počev od priče o Trećoj armiji i Prištinskom korpusu, preko ličnih svedočenja i evociranja uspomena na susrete pripadnika herojskih jedinica nakon borbi, rekao je autor i podsetio da su upravo na današnji dan, 31. maja, vođene najteže borbe na Paštriku. Iskoristio je priliku da, s pijetetom, pročita 9 imena pripadnika 55. graničnog bataljona koji su herojski postradali tokom borbi 1999. godine.
 
 
Govoreći o drugoj knjizi koju je danas promovisao, „Đeneral Veljko Radenović”, koja obuhvata život tog policajca, koji je tokom teških dana  bio komandant Posebne jedinice policije u Prizrenu, Marković je podsetio je da je potpukovnik Radenović, od strane naroda nazvan „đeneralom“ jer je od sigurne smrti spasio najmanje sto Srba.
Citirao je i deo recenzije u kome se kaže da je to delo „rezultat napora i želje autora da između njenih korica od zaborava budu otrgnuta brojna svedočenja u kojima se iz različitih uglova osvatljavaju neponovljiva ličost i dostojanstvena policijska karijera đenerala Veljka Radenovića“.
 
 
Nakon što je publici pročitao i svoju pesmu o nedavno preminulom generalu Božidaru Deliću, autor Milan Marković uručio je zahvalnicu za uspešnu saradnju i prigodne poklone direktorki Medija centra „Odbrana“ pukovniku Biljani Pašić, „zbog srdačne i svesrdne pomoći“ te kuće Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane u organizaciji promocije, kao i nekolicini prijatelja koji su mu „bili velika podrška tokom pisanja“.