13.06.2023

Održana promocija knjige “Politika odbrane Jugoslavije 1945-1959“



Delo „Politika odbrane Jugoslavije 1945-1959“ autora doktora Marka Miletića predstavljeno je javnosti danas u Atrijumu Doma Vojske Srbije u Beogradu. O izdanju, koje je rezultat saradnje Medija centra „Odbrana“ i Instituta za savremenu istoriju - Beograd, govorili su dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik ISI u Beogradu, prof. dr Aleksandar Životić, redovni profesor Filozofskog fakulteta, urednica izdanja dr Aleksandra Pećinar i autor dr Marko Miletić.
 
 
Autor u knjizi „Politika odbrane Jugoslavije 1945-1959“ daje istorijsku perspektivu savremenih političkih, ekonomskih i bezbednosnih dilema kojima smo svedoci i strategija koje se u manjoj ili većoj meri uspešno implementiraju. Kroz prizmu perioda Hladnog rata u bivšoj SFRJ dr Miletić objašnjava savremenu verziju hladnoratovskog sučeljavanja i nadmetanje za distribuciju moći i uticaja širom sveta.
 
Za izdavanje jednog ovakvog dela, važno je proceniti aktuelnost i značaj istorijske teme kojom se bavi ali i sam momenat plasiranja, smatra urednica izdanja dr Aleksandra Pećinar.
 
„Zahvaljujući saradnji  i inicijativi Medija centra „Odbrana“ i Instituta za savremenu Istoriju, dolazi do toga da jedna doktorska disertacija nadrasta svoj  prvobitno planirani domet, publiku i formu i postaje svojevrsni priručnik u formiranju ne samo novih bezbedonosnih obrazaca, već i kompletne nacionalne strategije aktuelnog perioda“, rekla je dr Pećinar. Istakla je da se značaj ovog dela buđenje svesti o važnosti proučavanja tema o sprezi vojske i diplomatije u istorijskom kontekstu, kao i da ono predstavlja i ostvarenje jedne od misije Medija centra „Odbrana“, a to je produbljivanje vojno-civilne saradnje, budući da je rezultat saradnje sa Institutom za savremenu istoriju.
 

Autor monografije, dr Miletić, jedan je od mladih saradnika Instituta za savremenu istoriju, koji su u proteklih pet godina doktorirali i afirmisali se master i doktorskim radovima. Doktor Bojan Dimitrijević, naučni savetnik na Institutu za savremenu istoriju istakao je da je dr Miletić postigao veliki uspeh i svojim master radom, knjigom „Aprilski rat u Dravskoj i Hrvatskoj banovini“, te se već tada afirmisao kao autor koji dobro piše i bira adekvatne teme.
 
„Značaj ove studije je u tome što je autor dao uvid u čitav sistem odbrane i u tome što je pored relativno restriktivne politike istraživanja u Vojnom arhivu uspeo da na adekvatan način predstavi politiku odbrane Jugoslavije u prvih petnaestak godina, što je bio i najintenzivniji vojno-bezbednosni period SFRJ, jer se svake dve do tri godine nešto novo dešavalo“, rekao je dr Dimitrijević, zahvaljujući Medija centru „Odbrana“ na izledu knjige, koji doprinosi njenoj čitljivosti i čini je dobrim priručnikom za razumevanje politike odbrane Jugoslavije.
 
 
O doktorskoj disertaciji, odbranjenoj pre nepune dve godine na Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu, govorio je i profesor dr Aleksandar Životić, mentor dr Miletića.
„Do teme ove doktorske disertacije došlo se poprilično teško, razgovorima, promišljasima o obikovanju disertacije tako da bude nova, posebna, da rezultira posebnim doprinosom istoriografiji kako bi obogatila naša znanja, ne samo o istoriji jugoslovenske države i njenih institucija već dubinskih državnih i društvenih struktura. Problem koji je pratio ovo istraživanje do kraja je oskudnost dokumentarnih izvora iz posleratnog perioda do početka pedesetih godina HH veka, te je ovo istraživanje jedino imalo smisla u širem istorijskom konekstu, odnosno kontekstu sistema odbrane koji je mnogo širi od same oružane sile. To  je zahtevalo da dr Miletić prvo rekonstruiše, pa onda stvori širi kolorit politike odbrane jugoslovenske države nakon Drugog svetskog rata“, rekao je dr Životić.
        
 
Autor knjige istakao je novine koje je, prema njegovom mišljenju, ova knjiga donela.
„Iako je analiza finansijskog obezbeđenja, zbog nedostatka izvorne građe, bila veoma skromna, uspeo sam da rekonstruišem koliko je procenata bruto društvenog proizvoda utrošeno svake godine na odbranu, što bi u budućnosti moglo biti od pomoći istraživačima privredne politike u analizi brzine privrednog razvoja zemlje. Novinu predstavlja i analiza vanarmijskog vojnog vaspitanja u Jugoslaviji, prikaz rukovođenja sistemom odbrane kao i istraživanja o razvoju saobraćajne infrastrukture kao i određeni segmenti u analizi razvoja vojne privrede pre svega brodogradnje“, rekao je dr Miletić.
 
Autor je istakao da ova knjiga predstavlja lično viđenje nekih aspekata politike odbrane Jugoslavije, kojim je ukazao na  probleme, odgovorio na određena pitanja i ostavio putokaze za buduće istraživače.