15.06.2023

Otvorena izložba „Mumija“



Izložbena postavka Istorijskog arhiva Užice „Mumija“, autora Željka V. Markovića, otvorena je danas u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Izložbu, nastalu iz privatne zbirke Momčila Vukovića Birčanina – Mumije, privatnog sekretara kralja Petra Drugog Karađorđevića, će posetioci moći da pogledaju do 8. jula 2023. godine.
 
Ove godine, domaćin izložbe, Galerija Doma Vojske Srbije obeležava sedamdeset godina postojanja i rada. Od osnivanja 1953. godine do danas, osnovni cilj Galerije ostao je nepromenjen - predstavljanje umetnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Od 1974. godine predstavljaju se i radovi primenjenih umetnika. Fond Galerije broji više od 1500 dela umetnosti i ta zbirka se tokom godine predstavlja u muzejima i galerijama širom Srbije.
 
 
„Posetioci će do osmog jula moći u okviru ove izložbe da vide dokumentarni materijal, kao i originalne predmete koji se nalaze u vitrinama. Izložba obiluje fotografijama i dokumentima, govori o radu Momčila Vukovića Birčanina kod kralja Petra Drugog, ali i o predratnom Beogradu i emigraciji. Postavka dolazi u dodir sa likovnom umetnošću, budući da je Birčaninova rođaka bila čuvena slikarka Milena Pavlović Barili“, rekla je Jelena Knežević, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije.
 
 
Autor izložbe Željko V. Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice, je  2006. godine, prilikom boravka na Tenerifima, upoznao Nemicu Anu Mari Her, poćerku pokojnog Momčila Vukovića Birčanina. kada je u poseti njihovom domu naišao na arhivsku građu, koju je doneo u Srbiju u decembru 2017. godine. Na osnovu nje je u oktobru 2019. u Užicu, za Dan Grada, premijerno otvorena izložba koja kroz život Momčila Vukovića Birčanina ilustruje i sudbinu Srbije u 20. veku.Izložba počinje sa Momčilovim ocem Dragoljubom Vukovićem, kome je kum bio gardijski general Petar Živković, a koji je u noći Majskog prevrata sahranio kralja Aleksandra Obrenovića i Dragu Mašin.
 
„Danas je poseban dan za oca i sina, Vukovića Dragoljuba i Vukovića Momčila, jer su se posle jednog veka ponovo našli na pravom mestu, u svom Ratničkom domu. Dugo je trajao taj put, kroz Prvi i Drugi svetski, kroz emigraciju nakon toga, opet su ovde u Beogradu“, rekao je Marković.
 
 
Izložbu je svečano otvorio Dragomir Acović, arhitekta i član Krunskog saveta, koji je istakao da se u arhivima krije istina koja čeka trenutak da u javnost iznese istorijske činjenice i tako ih spasi od zaborava.
 
„Danas nam se ovde, u Beogradu, javlja glas Momčila Vukovića Birčanina, vazduhoplovnog kapetana Kraljevine Jugoslavije, komandira jedine padobranske čete tadašnje vojske, sina i sinova generala, bele pčele kneza Ilije Birčanina i sekretara Kralja Petra Drugog. Kada letimično pogledamo njegovu konciznu biografiju predstavljenu na ovim panoima čini se da pred očima imamo jedan, ne tako neobičan, kaleidoskop života pripadnika ugledne srpske porodice, ocrtane delom predaka i podržane savremenošću čiji je on bio nesporni i prirodni činilac i subjekt“, rekao je Acović. Ističući da se, nasuprot tome, na svakom panou ili fragmentu života Momčila Vukovića Birčanina, zvanom Mumija, vide predznaci tragedije.
 
 
Prema mišljenju Acovića, život Momčila Vukovića Birčanina kao istorijske ličnosti počinje tamo gde je prestao njegov život kao građanina i vojnika, a započeo život svedoka vremena i ljudi.