23.06.2023

Premijerno izvedena monodrama „Oj živote” Josipa Pejakovića



Miroslav Frane Jukić premijerno je izveo monodramu Josipa Pejakovića „Oj živote” u Atrijumu Doma Vojske Srbije u Beogradu.
 
Poluoficir, polupravnik, polupevač, poluglumac, polupesnik, polupisac, kako sebe opisuje Miroslav Frane Jukić, večeras je pred punim Atrijumom ispričao tragičnu priču o običnom bosanskom seljaku koji živi od rada na zemlji, a čiji se život zbog jednog nemilog događaja menja iz korena.
 
 
U prvim redovima podrške premijernom izvođenju ove monodrame bili su pitomci 37. klase Vojne akademije. Najbrojniji među njima bili su pešadinci, koji su na vojničkim priredbama, druženjima uz logorsku vatru na terenu, pa i susretima klase, imali priliku da čuju delove ove monodrame. Upoznati sa talentom svog kolege i prijatelja došli su da podrže njegov debitantski nastup i daju mu vetar u leđa za buduće nastupe, ne samo u Beogradu već i širom nekadašnje Jugoslavije.
 

„Nikada nije bilo vremena da ga odslušamo i odgledamo u punom formatu. Međutim, ti fragmenti su bili dovoljni da prepoznamo njegov glumački dar, pa smo ga često terali i molili da nam ponovo govori delove iz predstave koja je svojevremeno bila jedna od najpoznatijih u nekadašnjoj Jugoslaviji”, rekao je Slavoljub Marković, bivši direktor Medija centra „Odbrana” i klasić Miroslava Frane Jukića. Marković je iskazao veliko zadovoljstvo što se Jukić osmelio da izađe na scenu Doma Vojske u Beogradu i pozvao je publiku da ga podrži velikim aplauzom.
          
Večerašnje izvođenje monodrame podržali su i Medija centar „Odbrana”, kao i autor monografije Josip Pejaković, koji je odobrio javno izvođenje ovog komada.