07.07.2023

Izložba „Trolist“ umetničke porodice Gavela, otvorena u Domu Vojske Srbije



Pred velikim brojem poklonika umetnosti večeras je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije svečano otvorena retrospektivna izložba „Trolist“, koja prestoničkoj publici donosi umetnički opus porodice Gavela, čije je stvaralaštvo ostavilo dubok trag na srpskoj umetničkoj sceni.
Govoreći o delima Džoje Ratković Gavele, Dušana Gavela i njihove ćerke Jelene,  zastupnik direktora Medija centra „Odbrana”potpukovnik Marko Katanić istakao je da postavka njihovih radova istovremeno donosi „i širu, ali i intimnu priču“.
 
 
- Reč je o priči o umetničkim svetovima koji su nastali u okvirima jednog nukleusa, koji su stasavali na istim vrednostima, nepokolebljivo i beskompromisno, a ipak nezavisno. Tri različita senzibiliteta i umetnička pravca, tri različite priče, a jedna porodica - Gavela, rekao je potpukovnik Katanić, uz reči zahvalnosti umetnicima na svemu što su, „kao još jedna umetnička porodica koja je ostavila dubok trag u srpskoj istoriji umetnosti, podarili našem narodu i umetnosti“.
 
 
Zastupnik direktora Medija centra „Odbrana” podsetio je prisutne da je jedna od misija te ustanove Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane - čuvanje, negovanje i prezentovanje svega vrednog što su naši umetnici iznedrili, a da je večerađnji događaj „još jedna potvrda takvog opredeljenja“.
 
 
Izložba „Trolist”nastala je u organizaciji Medija centra ,,Odbrana”i umetnice Džoje Ratković Gavele, o čijem je životu i radu, baš kao i njenoj porodici, govorio višedecenijski saradnik i prijatelj Medija centra „Odbrana“, istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je istakao da porodicu Gavela prati i poštuje dugi niz godina.
 
 
- Dušana nisam imao priliku da upoznam, ali kad sam se prvi put našao pred njegovim ilustracijama i slikama, bio sam skrušen pred tom snagom. Što se tiče Džoje, uvek nas je časno branila, gde god se pojavi, baš kao što je isto tako branila i profesiju, kao i prave vrednosti. Ona je sjajan slikar i velemajstor ilustracije. Pošto iver ne pada daleko od klade, tako se pojavilo i najmlađe čedo Gavela, kao trolist - Jelena, kojoj želim da preuzme palicu, kao što je Džoja preuzela od svog supruga. Ja sam tom porodicom veoma zadovoljan, kao i mnogim drugim sjajnim srpskim porodicama, koje su nas zadužile, rekao je Kusovac i dodao da je veoma srećan što je izložba postavljena u Domu Vojske, „našoj nareprezentativnijoj izložbenoj kući“.
 

 
Istakao je da Galerija Medija centra „Odbrana“ radi „ozbiljan posao“ i da je radostan što su oni koje je vode prepoznali vrednost slikarske porodice Gavela i omogućili ovu izložbu.
Otvarajući izložbu, akademik Matija Bećković rekao je da je srećan zbog prilike da bude deo ovog događaja, i spomenuo da je njegovim ćerkama likovno vaspitanje u jednoj beogradskoj osnovnoj školi predavao upravo Dušan Gavela.
- Jednog dana, moja ćerka Olja donela je parče papira na kome je on nju nacrtao. Taj papirić ja čuvam kao veliku dragocenost, i doneo sam da vam ga večeras pokažem. A kada je Dušan čuo da ja to čuvam, rekao je da bi voleo da je nešto više nacrtao, ali za mene više od toga nije nikada bilo, niti će biti. Pored Dušana, koga nisam imao sreću da upoznam, upoznao sam Džoju, njegovu suprugu a još ranije sam zapazio njene ilustracije poezije, a sada vidim i da je slikar.. Te slike sam večeras video prvi put. Upoznao sam i njihovu ćerku Jelenu, i večeras vidim da se ona rascvetala u jednog pravog i velikog slikara, pa imamo „Trolist“ kome svedočimo na ovoj velelepnoj izložbi u ovoj, možda najlepšoj galeriji u Beogradu, istakao je akademik Matija Bećković
 

Za izložbu „Trolist”, koju posetioci Doma Vojske Srbije mogu pogledati do 27. jula, moglo se čuti i da je kompleksan umetnički događaj, jer supružnici Dušan i Džoja, „nepokolebljivo, a često surovo i beskompromisno, snažno i upečatljivo, posmatraču šalju poruku koja otvara oči i suočava ga sa realnošću“, dok, se, s druge strane, njihova ćerka Jelena bavi istim pitanjima, ali kroz drugačiji pristup, lirski i emotivno.
 
 
Saradnja Medija centra „Odbrana“ sa Džojom Ratković Gavelom započela je 2012. godine, kada je u Maloj galeriji Doma Vojske upriličena njena samostalna izložba ,,Beskrajni plavi krug”, na kojoj su prikazana 42 dela.
U muzičkom delu programa svečanog otvaranja, posetioci su imali priliku da čuju rusku romansu „Ja sam Vas sreo” u izvođenju bas-baritona Svetozara Vujića, uz klavirsku pratnju Dobrile Miljković.