25.07.2023

Promocija monografije „Posebne jedinice policije“



Monografija „Posebne jedinice policije“ danas je predstavljena u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske Srbije. Promociji publikacije, koja je rezultat rada Udruženja veterana posebnih jedinica Policije, uz podršku i logistiku Udruženja veterana 72. specijalne brigade, Udruženja herojske 549. motorizovane brigade i Udruženja veterana Vojne policije, prisustvovavao je ministar Unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.
 
          
U izradi knjige, čije je publikovanje pomoglo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  učestvovale su istaknute starešine i borci iz jedinica JNA, Vojske Jugoslavije, Vojske Republike Srpske, kao i porodice pripadnika Posebne jedinice policije. Njome se prvi put predstavlja rad posebnih jedinica Policije i zadaci koje su izvršavale u odbrani zemlje, uz izražavanje pijeteta žrtvama, što za sve pripadnike jedinica ima posebnu emotivnu vrednost, istakao je predsednik Udruženja veterana Posebnih jedinica policije Saša Pantelić.
 
„Ova monografija za nas, kao i za porodice poginulih pripadnika PJP, ima veliku emotivnu vrednost, prevashodno jer smo dvadeset godina bili nepravedno zaboravljeni, i u javnosti se nije govorilo o našoj borbi za odbranu zemlje“, rekao je Pantelić.
 
          
Prisutnima se obratio urednik i recezent izdanja general Obrad Stevanović, komandant PJP, koji je istakao da su između korica publikacije od zaborava otrgnuti i zabeleženi delovi sećanja i svedočenja više od četrdeset pripadnika, učesnika i svedoka njihove borbe u teškim, i po mnogo čemu, prelomnim vremenima s kraja prošlog veka.
 
„Monografija je svojevrstan spomenik specifičnoj vrsti policijskih jedinica koje više ne postoje u policijskoj organizaciji Republike Srbije, ili bar ne postoje pod tim nazivom“, rekao je general Stevanović, naglasivši da delo predstavlja važan izvor za naučno istraživanje specifične vrste policijskih jedinica na prostoru bivše Jugoslavije i daje značajan doprinos pisanoj istoriji policije.
 
 
Članovima udruženja, porodicama pripadnika nekadašnje jedinice i poštovaocima njenog rada, obratili su se i brigadni general Stojan Konjikovac, pukovnik Miodrag Kapor i general Milorad Stupar, ratni komandant 72. specijalne brigade.
          
Prvi primerci monografije,  za koju se moglo čuti da je značajan istorijski izvor i doprinos kulturi sećanja, dodeljeni su ministru odbrane Milošu Vučeviću, ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću i ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikoli Selakoviću, kao i zaslužnim pojedincima i organizacijama koji sarađuju sa udruženjem.
 
 
Udruženje veterana Posebnih jedinica policije bliskim saradnicima, saborcima i dobrotvorima uručilo je priznanja u vidu bodeža i PJP spomenice sa mačem.