07.09.2023

Koncert „Jedno prošlo doba“ u Domu Vojske Srbije



Kamerni hor „Odjek“ iz Požarevca izveo je 6. septembra u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije koncert „Jedno prošlo doba“. Bilo je to veče posvećeno kompozitoru Korneliju Bati Kovaču i izvedene su neke od njegovih najpoznatijih kompozicija, kao podsećanje na jedno od velikih poglavlja domaće muzičke scene.
 
 
Program je bio koncipiran tako da pokriva dugačak vremenski period, gotovo kompletan spektar njegovog stvaralaštva, kako bi publika dobila što bolju predstavu o tome kakav značaj Kornelije ima za popularnu muziku ovih krajeva. Izabrano je desetak pesama iz svakog perioda njegove karijere, nije moglo da se pokrije sve, ali je i to bilo dovoljno da se slušaocima dočara veličina i dubina njegove muzike.
 
Kroz naraciju, publika je mogla da upozna život Kornelija Bate Kovača i vreme u kojem je stvarao.  Pesme April u Beogradu, Stanica Podlugovi, Etida, Jedna žena, Zlatni dan, Ti si mi u krvi, Maestro i violina,Pjevam danju, pjevam noću, Milo moje,Ti samo budi dovoljno daleko, Moja generacija, Pesmo moja,Trla baba lan, bile su u vreme nastanka hitovi, a danas se nažalost, retko izvode, tako da je mlađa publika koja je posetila koncert mogla da ih čuje.
 

Muzički program je Kamerni hor „Odjek“ izveo uz pratnju manjeg sastava: klavir – prof. Ilija Rajković, ujedno i umetnički rukovodilac hora, Zoran Miladinović – bas gitara, Saša Stojanović – bubnjevi, Lazar Nikolić – violina.  Solisti su bili Tara Veljković, Jelena Rakić, Jovana i Marta Blagojević, članice Hora, a u nekoliko pesama se pojavljuju i gostujući pevači – Nemanja Crnatović i Nikola Janković Šopka. Gost večeri bio je i kapetan Nenad Ninković iz Umetničkog anasambla MO „Stanislav Binički“ koji je zvukom trube upotpunio umetnički doživljaj.
 

 
Kamerni hor „Odjek” osnovan je septembra 2017. godine na inicijativu profesora Ilije Rajkovića. Čine ga profesori Muzičke škole „Stevan Mokranjac” iz Požarevca, profesionalni umetnici, entuzijasti, ujedinjeni u ideji očuvanja i negovanja narodne tradicije kroz horsko muziciranje. Vodeći se tom idejom, Hor već sada na repertoaru ima pesme većine balkanskih zemalja, obrađene na tradicionalan, klasičan i moderan način, sa konačnim ciljem da u godinama koje dolaze, objedini pesme svih naroda sa ovih prostora, u originalnim aranžmanima, po kojima je već sada prepoznatljiv.
 
 
Hor je do sada imao preko sedamdeset nastupa, a od toga i veliki broj celovečernjih koncerata, uvek pred prepunim salama. Najveći uspeh ostvario je na 5. Međunarodnom horskom festivalu u Herceg Novom, septembra 2019. godine. U konkurenciji horova iz nekoliko evropskih zemalja, Kamerni hor „Odjek“ osvojio je najveći broj poena, i poneo naziv Laureata.