15.09.2023

Održana svečana akademija Udruženja vojnih penzinera Srbije



Tri decenije postojanja i rada Udruženja vojnih penzionera Srbije obeleženo je Svečanom akademijom u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu. Predsednik Udruženja vojnih penzionera Srbije general-potpukovnik u penziji Ljubomir Draganjac, nakon intoniranja himne Republike Srbije, pozdravio je prisutne i čestitao im njihov Dan.
 
Članovi Udruženja VP Andrija Savić predsednik Saveza penzionera Srbije, Rade Vuković predsednik Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske i pukovnik avijacije u penziji Zlatomir Grujić obratili su se prisutnima, govoreći o aktuelnim dešavanjima u zemlji i statusu vojnih penzionera.
 
 
Povodom tridesetogodišnjnice postojanja, Udruženje vojnih penzionera Srbije je jubilarnom Poveljom nagradilo Direkciju Republičkog PIO Fonda i predsednika Kluba generala i admirala Srbije general-potpukovnika Milomira Miladonovića. Priznanja, kao zahvalncu za dugogodišnju saradnju, nagrađenima je uručio predsednik UVPS Ljubomir Draganjac.


 
Posebno priznanje dodeljeno je predsedniku Udruženja VPS general-potpukovniku Draganjcu za neumorno zalaganje za opstanak Udruženja, koje je u ime svih prisutnih uručio predsednik izvršnog odbora Udruženja Zoran Vučković.
 
Svečana akademija propraćena je umetničkim programom u izvođenju orkestra Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Numeru „Vidovdan“, posvećenu Kosovu i Metohiji kao poprištu čuvenih bitaka i svetom mestu tradicija našeg naroda, izvela je solistkinja UA Biljana Vasiljević Mitrović uz pratnju Mešovitog hora i Orkestra Umetničkog ansambla MO „Stanislav Binički“.
 
 
U suret obeležavanju 110 godina od izbijanja Prvog svetskog rata naredne kalendarske  godine, numere „Punki zoro“ u izvedbi vokalnog soliste Svetozara Vujića i „Tamo daleko“, bile su posvećene slavi srpske vojske.
 
Svojevrsni omaž periodu između 1941. i 1945. godine bilo je izvođenje pesama iz Narodno-oslobodilačkog rata, dok je period devedesetih godina i ponovno ugrožavanje slobode srpskog naroda dočaran numerama „Vila sa Košara“ u izvođenju soliste UA Katarine Božić i „Ovo je Srbija“ nastupom Mešovitog hora u UA „Stanislav Binički“. Kulturni program zaokružen je izvođenjem nadaleko poznate kompozicije „Marš na Drinu“.