15.09.2023

Otvorena izložba „Posveta beogradskom školstvu“



Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu „Posveta beogradskom školstvu“, autorke istoričarke umetnosti Ljubice Radovanović, svečano je otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Otvaranju izložbe, kojom zvanično počinje i manifestacija „Dani evropske baštine“ u Beogradu, prisustvovali su zamenica gradonačelnika Grada Beograda Vesna Vidović, Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i prof. dr Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije.
 


Više od dve decenije grad Beograd realizuje manifestaciju „Dani evropske baštine“, a ove godine obeležena je temom „Živo nasleđe“ i nosi raznovrstan i interesantan program, kako za odrasle tako i za najmlađe.

„U Beogradu se već više od dve decenije, u septembru i početkom oktobra, održava manifestacija „Dani evropske baštine“, tom prilikom se otvaraju vrata naših ustanova kulture, škola, državnih institucija, a u parkovima, šumama i na obalama reka se organizuju raznovrsni programi, koji prateći temu manifestacije pokazuju ono najbolje što imamo u našem gradu“, rekla je zamenica gradonačelnika Grada Beograda Vesna Vidović, naglašavajući da ovogodišnja manifestacija traje od 15. do 25. septembra.

Višegodišnja saradnja Ministarstva odbrane Republike Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu kroz izradu projektnih dokumentacija krunisana je nedavno otpočetom restauracijom Doma vojske, u čijim se prostorijama i realizuje ova izložba. U ime domaćina, Medija centra „Odbrana“, prisutnima se obratila direktorka ustanove pukovnik Biljana Pašić.



„Izbor naše galerije za ovu izložbu doživeli smo kao plod dugogodišnje saradnje, ali i istih vrednosti i ciljeva. Predvideli smo da izložba “Posveta beogradskom školstvu” započne svoj život u septembru i traje do 21. oktobra, kako bi smo joj okvirom ta dva školska meseca – dodali aktuelnost“, rekla je pukovnik Pašić.

Govoreći o sponi koja povezuje vojsku i školstvo, istakla je da Vojna akademija neguje 173 godine dugu tradiciju Artiljerijske škole, osnovanu davne 1850. godine, a prošle subote je promovisala novu generaciju najmlađih oficira VS ispred Doma Narodne skupštine   Republike Srbije.

 „Kada govorimo o školstvu, u okviru projekta civilno-vojne saradnje, besplatni primerci magazina “Odbrana”, zvaničnog glasila Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, čiji smo mi izdavač, će se počev od 1. oktobra -  svakog narednog meseca dostavljati na adrese određenog broja srednjih škola u Srbiji“, naglasila je pukovnik Pašić.
„Događaje u sveobuhvatnom toku istorije uvek određuju mesto, vreme, ličnosti i sadržaj. Ličnim pečatom više institucija, koje brinu o tradiciji i kulturi -  kreativnim potpisom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda – u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije je ove jeseni ispisana još jedna, značajna  “Posveta brogradskom školstvu”, zaključila je direktorka ustanove pukovnik Pašić.



Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković govorila je o tradicionalnom dvodecenijskom učešću Zavoda u manifestaciji „Dani evroske baštine“ i programima kojima ta ustanova podiže svest i znanje o zaštiti nepokretnog kulturnog nasleđa.

„Ove godine, uklapajući se u temu manifestacije „Živo nasleđe“, upoznajemo sugrađane sa zadužbinama i zadužbinarima, graditeljskim nasleđem i starim zanatima, organizujemo vođenje kroz objekte beogradskog školstva. Pred vama su prikazi 21 osnovne i srednje škole, koje su u istoriji našeg grada ostavile neizbrisiv trag, kako svojim trajanjem, arhitekturom, tako i generacijama učenika koje su ih pohađale“, rekla je Vučković, dodavši da je na teritoriji 17 beogradskih opština utvrđeno 448 spomenika kulture i 288 osnovnih i srednjih škola.
Ideja za realizaciju ove izložbe je, prema rečima autorke, nastala pre dve godine kada je istraživanjem utvrđeno da se školskim objektima nije pridavalo mnogo značaja i pažnje.

„Izložba je podeljena i koncipirana u tri segmenta, u prvom se nalaze osnovne škole iz prigradskih naselja, u centralnom  segmentu su osnovne škole iz urbanog gradskog jezgra, a sve je zaokruženo prikazom srednjih škola. Postavka uključuje i eksponate pozajmljene iz fonda Pedagoškog muzeja, a u vitrinama se nalaze prikazi škola od strane bivših učenika i profesora, upravo time je izložba dobila interaktivni karakter“, rekla je autorka izložbe istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović.



O važnosti školstva u Beogradu i neraskidivoj vezi između nepokretnog kulturnog nasleđa i prosvete govorio je prof. dr Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete Republike Srbije.

„Izložba „Posveta beogradskom školstvu“ priređena je sa ciljem da prikaže služba zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, prosveta i arhitektura duboko isprepletane i neodvojive. Dvadeset i jedan spomenik kulture školskog karaktera je pred nama, svaki objekat u arhitektonskom smislu predstavlja ogledalo stila od narodnog graditeljstva do arhitekture moderne, istovremeno, ovi objekti su svedočanstvo istorije i razvoja prosvetiteljstva na širem području grada.



Potreba za izgradnjom školskih zgrada u skladu sa vodećim i aktuelnim arhitektonskim pravcima i stilovima, čine grad Beograd onakvim kakvim ga danas poznajemo. Ipak, škola nije samo objekat, nego i život koji se odvija unutar njenih zidova, kao i brojne generacije učenika i profesora koje je iznedrila, što potvrđuju i eksponati koji prate izložbene panoe.

Bogati sadržaj ove izložbe i njena višeslojnost služe kao podsednik svima nama da vodimo brigu o kulturnom nasleđu ali i da nikada ne zaboravimo gde i kada smo stekli prva znanja, koja su bogatstvo isto kao i spomenici kulture“, rekao je prof. dr Radović, proglasivši izložbu otvorenom.